Pentru Nono lumea pare sa fie la fel de banala si obisnuita ca ieri, dar simte ca in prag de bar mitzvah este momentul ca totul sa se schimbe. In definitiv implinesti treisprezece ani o singura data, si este momentul, potrivit traditiei iudaice, sa devii un barbat. Fie si unul care pana mai ieri a fost doar un pusti problema, care prefera sa se distreze si sa incalce regulile (cu putin, dar uneori pare atat de mult) decat sa fie cuminte si ascultator. In definitiv a reusit pana acum sa fie unul dintre acei oameni rari, plini de imaginatie, care stiu cum sa vada lumile dincolo de cenusiul existentei, ceea ce totusi nu este tocmai calitatea principala pentru un viitor politist de elita.
Trimis ca intr-un exil la unchiul sau, care ar trebui sa ii explice binele si raul, pentru ca Nono sa devina in sfarsit un baiat serios si cuminte, eroul acestui roman fantastic, plin de personaje si situatii extraordinare, cu un aer picaresc si pasionant, isi incepe calatoria initiatica. Ca un soi de Pinocchio care pleaca spre scoala pentru a nu mai ajunge vreodata, Nono ii va intalni pe Felix, un escroc de clasa si un profesor in cele pe care lumea serioasa nu vrea sa le stie, si pe Lola Ciperola, seducatoarea vedeta, si impreuna vor porni pe un drum fabulos si plin de culori, lumini, intamplari si magie. Pentru ca Nono va realiza la capatul drumului (dar stiam oare vreodata cu adevarat cand se termina calatoria) ca aceasta experienta este cu mult mai importanta decat ceea ce ii pregatisera traditia, familia si viitoarea cariera.
Cautand sa afle cine este si ce trebuie sa faca, Nono se trezeste intr-un basm modern, o combinatie de poveste, banda desenata cu supereroi bizari, intamplari iesite din comun, lectii de viata si evadarea din mediocritatea de zi cu zi.
David Grossman, Sunt si copii in zigzag, editura Polirom, 2022