Despre carte:
Ca si precedenta mea carte, Secolul samanid din istoria iranienilor si inceputurile poeziei clasice persane, si aceasta nu-si doreste sa fie in primul rand o lucrare strict stiintifica, in sensul ca fiecare afirmatie trebuie sa fie riguros documentata prin indicarea surselor, desi in totalitatea ei se bazeaza pe lucrarile unor autori cu mare autoritate in domeniu. Am dorit mai degraba sa lasam cititorului placerea de a contempla modul in care uneori faptul istoric real este incetosat de interpolari sau actualizari, amintiri de peste veacuri, e confundat voit sau din nestiinta cu alte evenimente similare, dar petrecute in alte timpuri si in alte conditii…
Cartea de fata nu este altceva decat un mijloc prin care cititorul este indemnat sa-si intoarca privirea catre Rasarit, pentru ca acolo zac nestiute sau uitate izvoare de intelepciune, trairi si invataturi care il fac pe cel ce le descopera sa nu-l mai intereseze doar exoticul si fabulosul oriental, ci sa se apropie cu intelegere de modul de viata al societatilor si comunitatilor care continua sa supravietuiasca in spatiul considerat unanim a fi leaganul omenirii. De asemenea, e de dorit ca aceasta carte sa-l ajute pe cititor sa perceapa mai bine evenimentele ce se petrec astazi in aceasta parte a lumii si sa realizeze ca este necesara o mai buna intelegere, o mai inteleapta deschidere si toleranta fata de lumea islamica in general si de Iran in particular. Este o alta lume si o alta civilizatie, iar in abordarea corecta a acesteia nu trebuie sa se recurga la exigentele unor sisteme de valori straine, in special europene si iudeo-crestine, inainte de a cunoaste fundamentele filosofice si religioase, precum si realitatile istorice care au dus la crearea respectivei culturi.
Ajuns la aceasta cunoastere, cititorul va putea sa hotarasca singur ce este real, ce s-ar putea sa fi fost real si ce este pura imaginatie sau legenda intentionat creata de marii invatati ai vremurilor trecute pentru a edifica acea identitate etnica si culturala care sa imbine armonios istoria vechilor persani cu o religie intemeiata de Profetul Muhammad, intr-un spatiu aflat la intersectia Indiei si altor taramuri orientale cu lumea europeana.
Poezia clasica persona, prin toate formele ei de expresie, cauta in primul rand sa deschida sufletul uman pentru a percepe direct dimensiunea divina a realitatii.
Viorel Olaru
Despre autor:
Viorel Olaru este un cunoscator temeinic al limbii si literaturii islamice, cat si un pasionat cercetator al civilizatiei persane. In cartile sale se adreseaza nu doar studentilor si specialistilor ci mai ales publicului larg, pe care il familiarizeaza cu ideile si valorile profunde ale unor spatii indepartate, invitindu-l in acelasi timp sa se delecteze cu placeri spirituale dintre cele mai rafinate.
Lucrari:
Secolul samanid din istoria iranienilor si inceputurile poeziei clasice persane. Intre fabulos si faptul istoric real – Editura Betta, Bucuresti, 2012.
Sufism si poezie mistica in Persia – Editura Herald, Bucuresti, 2013.
Despre Editura Herald:
Editura Herald ofera acces nemijlocit la textele esentiale ale umanitatii, ce au fost adunate in colectii reprezentative pentru fiecare spatiu cultural in parte. Fie ca editam scrierile cele mai relevante ale marilor traditii, fie ca punem la dispozitia cititorilor lucrari de exegeza culturala si spirituala selectate cu multa atentie, grija noastra se indreapta catre veridicitatea surselor si valoarea lucrarilor. Scopul nostru este sa aratam posibile directii catre Cunoastere si Adevar, sa redescoperim valorile fundamentale de care avem nevoie pentru a trai in armonie cu noi insine si cu lumea. (edituraherald.ro)