A curs multa cerneala pe tema tainitelor si tunelurilor care se afla in maruntaiele Bucurestiului. Misterul care inconjoara acest subiect este adancit de secretomania inca persistenta fie ca batem la usa Primariei Generale, fie ca ne adresam altor institutii publice. Alte orase europene au inclus in circuitul turistic o parte din spatiile subterane, iar cel mai cunoscut exemplu este Parisul cu ale sale catacombe - spatiu de odihna pentru mii de osemeninte scoase din cimitirele dezafectate.
Pivnitele
Hanurile orasului, vilele vechi ori palatele domnesti aveau obligatoriu un vast subsol, adapostit sub arcade de piatra. Din fericire, multe dintre aceste pivnite boltite, construite cu caramida rosie, pot fi vizitate in Bucuresti ori in apropierea lui. In centru, am putea face o prima oprire la Muzeul Curtea Veche, ale carui pivnite dateaza din secolele XVI - XVII - au rezistat numeroaselor etape de reconstructiei a palatului, ars de turci ori distrus de incendii bastinase. Pivnitele Curtii Domnesti se intind dincolo de actuala aripa unde functioneaza muzeul si se regasesc in constructiile invecinate: subsolul Curtii Sticlarilor - azi functioneaza acolo Club Revenge - ori in cel al fostului Palat al Doamnei si al Coconilor, unde se afla un restaurant.
Alte pivnite boltite incluse in circuitul public, tot in zona centrala, se gasesc pe strada Covaci, in vechea cafenea de pe coltul cu Piata Sfantul Anton, ori pe Gabroveni, in subsolul Clubului Fire. Alte pivnite interesante sub cele din ansamblul Hanul cu Tei, unul din vechile ansambluri comerciale unitare, datand de la 1857. Apoi, pot fi vizitate muzeele Cotroceni si Mogosoaia, sub care se afla imense pivnite boltite. Ambele pastreaza acolo bucati din trupul vechii Manastiri Vacaresti.
Tunelurile
Fantezia bucurestenilor pe tema tunelurilor care strabat in lung si lat orasul a fost aprinsa in perioada Revolutiei cand presupusii teroristi s-ar fi miscat fara sa fie vazuti prin culoarele invizibile, aflate in subteran - doar ca acestea, atatea cate exista, erau strict controlate de Securitate, asa cum azi sunt gestionate de SRI. Stim aproape sigur de existenta unui culoar intre Palatul Regal si actualul sediu al Ministerului de Interne, un altul ar lega Palatul Ghika - 1822 - de Manastirea Plumbuita, Palatul Cotroceni ar fi si el conectat la cateva tunele, unul cu iesirea in zona Razoare, acolo unde se afla inca ingropate largi pivnite ale vechilor carciumi. S-a scris despre Palatul Kretzulescu ca este legat subteran de Biserica Schitu Magureanu, aflata in apropiere.
In privinta tunelurilor noi, s-a speculat ca Nicolae Ceausescu a dispus construirea de tuneluri paralele cu linia metroului pe care sa le poata utiliza in caz de necesitate. Din pacate, nu vom sti nimic oficial pentru ca acestea, ca si altele situate in zona industriale, se afla in gestiunea serviciilor secrete. Romania libera a publicat acum cativa ani un material pe acesta tema si a fotografiat o iesire mascata in zona Metrou Politehnica. Despre legaturile subterane ale imensului subsol al Casei Poporului cu institutiile invecinate, putem iarasi specula in voie.
Turism subteran
La fel ca si alti oameni pasionati de istoria acestui acestui oras si de viata sa prezenta, pledez pentru crearea unui circuit turistic subteran care sa includa pe langa pivnitele palatelor ori caselor amintite si parti din vechile tuneluri, dintre cele obturate care in mod cert nu mai prezinta interese strategice, ci doar istorice si turistice. Intre timp, grabiti-va sa mergeti pe Lipscani, in fata Bancii Nationale - vechiul corp, unde se poate explora vizual pivnita vechiului han al Grecilor.
O. D.