inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Subcultura tinerilor cu 'capetele rase'

0 Comentarii
Realizatorul Shane Meadows Un film interzis multa vreme prezinta originile unei miscari nascute in Marea Britanie, care a degenerat cu timpul spre rasism si violenta in intreaga lume



La sfârsitul anilor 1960 si la inceputul anilor 1980, in Marea Britanie a aparut o subcultura a tinerilor, pe cât de stranie pe atât de enigmatica. Skinheads - tineri cu "capetele rase" si cizme de piele - si-au facut aparitia pe strazi in atitudini provocatoare si de intimidare.



Ceea ce la inceput s-a dorit a fi un fel de fraternitate muncitoreasca a degenerat, mai târziu, in rasism si violenta. La treizeci de ani dupa ce fenomenul a irupt, semanând teroare, "pericolul skin" se intoarce, de asta data insa marginal, miscarea constituind subiectul unor carti, expozitii si al unui film-soc: "This is England". Fenomenul in sine a fost exportat in Europa, SUA, Extremul Orient. Intre timp, "capetele rase" s-au imputinat pe strazile din Marea Britanie.



Filmul-eveniment "This is England", lansat recent in Franta, a fost interzis cel putin 18 ani in Marea Britanie, din cauza rasismului si violentei pe care le zugraveste. Prezentat drept "o poveste trista, dureroasa si uneori caraghioasa" de "The Guardian", lungmetrajul realizat de Shane Meadows este considerat "intransigent in explorarea subculturii britanice si tribale".



Actiunea acestuia este plasata in 1983 si reconstituie povestea unui adolescent al carui tata a murit in razboiul din Malvine si gaseste o a doua familie intr-o banda de skinheads. Este primul film care prezinta obiectiv fenomenul, fara sa-l condamne sau sa-l glorifice.



Pune in evidenta "conflictele de camaraderie", "tensiunile nascute din afirmarea virilitatii, a excesului de hormoni si ideile de extrema dreapta" pe fondul verii anului 1983, când Marea Britanie isi revenea dupa razboiul Malvinelor, scrie presa engleza.



Un mod de viata







Skinheads si-au facut pentru prima oara ...
Subcultura "Skinheads" este un fel de combinatie a altor doua subculturi, "Rude Boys" si "The Mods". "Rude Boys" erau tinerii de culoare care ascultau muzica jamaicana (reggae, ska si rocksteady). "The Mods" erau tineri englezi, pasionati de scutere. Cele doua subculturi au fuzionat in conditiile unui aflux de emigranti jamaicani in Anglia anilor ’60.



Primii skinheads si-au facut aparitia incepând din 1967, dar, conform enciclopediilor de specialitate, 1969 este confirmat drept anul afirmarii acestei subculturi. Tinerii rebeli si-au spus "69 skinheads" sau "the spirit of 69". Au adoptat muzica ska si reggae si vestimentatia "Mods".



La acea vreme, majoritatea tinerilor englezi skinheads proveneau din mediile muncitoresti. Aceasta tendinta s-a mentinut pâna in 1974. A fi skinhead era perceput drept un mod de viata. Grupul de skinheads insemna o a doua familie, fidelitate fata de valorile proprii si un cod de onoare inspirat de la marinari, care erau numiti "skinheads" in al Doilea Razboi Mondial.



De la "hooligans", la rasism



In perioada 1969-1974 nu a existat rasism si politica in subcultura skinheads. Tinerii care imbratisau miscarea voiau numai sa se distreze, sa danseze pe strada, sa se simta bine la partidele de fotbal. Ei au dat startul in luarea cu asalt a barurilor inainte de meciuri si cu timpul au devenit implicati in violentele de pe stadioane. "Capetele rase" din perioada de inceput au ramas in istorie sub denumirea de "skinheads traditionali". Dupa 1974, skinheads au capatat numele "bootboys" si "suedeheads", fiindca purtau bocanci si nu se tundeau.



Din 1979, izbucneste al doilea val al miscarii. Tinerii se tund din nou la piele, poarta blugi, geci de aviator, bretele si tricouri polo. Asculta muzica Oi! In rândul lor nu mai sunt persoane de culoare, sunt numai albi din cartierele periferice. Şomajul si saracia indreapta miscarea spre rasism. Ajung sa fie racolati de grupuri teroriste, iar ziarele le atribuie agresiuni impotriva emigrantilor. Dar nu toti skinheads au fost sau sunt rasisti si violenti.



„Capetele rotunde", din vremea lui Cromwell



Cuvântul skinhead (tuns la piele) provine de la englezul „skin" - care inseamna piele - si „head", cap. La origini, cuvântul englezesc combinat desemna un tânar proletar britanic tuns foarte scurt. In timpul Razboiului Civil din Anglia (1642-1649), partizanii Parlamentului, condusi de Oliver Cromwell, au fost numiti „capete rotunde" de catre dusmanii lor, din cauza ca purtau parul scurt, spre deosebire de pletele lungi ale aristocratilor, partizani ai regelui Carol I Stuart.



Asemanarea cu skinheads se opreste aici, deoarece partizanii lui Cromwell, chiar daca majoritatea faceau parte din zona populara, erau inainte de toate protestanti puritani ce refuzau pretentiile absolutiste ale regelui si restabilirea catolicismului in Anglia. Skinheads se pot incadra insa in definitia termenului similar care a aparut in secolul XX in presa din Marea Britanie.



Cuvântul desemna tineri vagabonzi proveniti din cartierele sarace, care purtau parul scurt. In acceptiunea moderna, skinhead este unanim acceptat pentru desemnarea celor care fac parte din miscarea de tineret aparuta la sfârsitul anilor 1960.



Miscarea a prins si in Europa de Est







Un skinhead din Ungaria, arestat luna trecuta in cursul ...
In ultimii ani, se constata un interes tot mai mare pentru subcultura skinheads, apar skinheads in aproape toate regiunile globului.



Fenomenul este prezent din ce in ce mai mult in Malaysia si Japonia. In Malaysia se estimeaza ca ar fi peste 5.000 de skinheads, iar in Japonia ar fi mai multe grupuri de skinheads decât in toata Europa. "Capetele rase" sunt destul de raspândite si in estul Europei, dupa caderea comunismului, mai ales in Polonia si Cehia.



Mai nou sunt si in Ungaria, care numara acum peste 200 de skinheads antirasisti. Pare ciudat ca in tari precum Rusia si Polonia, tari care au suferit mult in timpul ocupatiei naziste, majoritatea skinheads sunt neonazisti. In România se vorbeste foarte putin de subcultura skinheads, desi tinerii atrasi de aceasta nu lipsesc cu desavârsire.



Expertul Dick Hebidge, din Marea Britanie - tara de origine a feno­menului - spune ca "astazi, stilul skinhead are mai degraba tendinta de a deveni o miscare internationala pro-albi". El adauga ca, in 2007, "este din ce in ce mai greu sa devii skinhead in deplina inocenta, adi­ca sa ignori ascociatiile pe care le fac cei mai multi oameni intre skinheads si militantii rasisti de extrema dreapta".



De la muzica la politica



Astazi, miscarea skinheads este profund divizata si heteroclita. Dar este dificila diferentierea tinerilor care o imbratiseaza, in conditiile in care codurile vestimentare sunt similare, in ciuda tendintelor politice foarte diferite. Subcultura skinheads este fundamentata, insa, pe un suport muzical. Textul cântecelor, coperta discurilor, logourile si sloganele permit localizarea politica.







Skinheads de extrema dreapta sunt asociati adesea cu ...
Sensibilitatile politice ale „capetelor rase" merg de la extrema stânga la extrema dreapta, trecând prin stânga si dreapta clasice. Unii sunt democrati, altii sunt atrasi de discursurile radicale ale dictaturilor de tip marxist-leninist sau national-socialist.



Unii sunt rasisti, altii antirasisti. Unii sunt atei sau agnostici, altii au imbratisat alte religii. Dincolo de marea diversitate, exista un numitor comun: sunt, in general, indivizi proveniti din clase sociale modeste sau de mijloc si sunt mândri de originile lor sociale. Sustin o echipa de fotbal, a orasului sau a tarii lor, sunt predispusi spre provocare si incaierare, se implica in activitati legate de muzica sau fotbal.



Atractia extremei drepte



Odata cu aparitia muzicii punk-rock, in 1977, si a somajului care a afectat Europa in anii 1970, miscarea skinheads s-a politizat in mare parte. A inceput marea opozitie, in plan muzical, intre skinheads de extrema dreapta si cei de extrema stânga, primii fiind sedusi de textele neonaziste ale grupului Skrewdriver, ceilalti, de trupe precum The Class sau The Oppressed.



Unii skinheads au fost atrasi de partide de extrema dreapta traditionaliste, cum ar fi Frontul National sau Miscarea Nationala Republicana in Franta. Nationalismul uneori exacerbat i-a apropiat pe unii de miscarea White Power (rasista si nazista). Altii se opun Islamului sau imigrantilor maghrebieni, pakistanezilor, turcilor…



Naziskins, rasisti - SHARP, antirasisti



Dintre skinheads de extrema dreapta fac parte naziskins sau „Boneheads" (care este un termen peiorativ). Ei au fost foarte activi in Franta anilor 1985-1995. Sunt vizibili in Scandinavia, Germania de Est (fosta RDG), in unele regiuni din SUA (organizati in retele impreuna cu alte organizatii, cum ar fi Ku Klux Klan), in Europa de Est (indeosebi in Rusia, Polonia si Serbia).



Look-ul naziskins se distinge de aspectul skinheads original. Tinerii extremisti poarta imbra­caminte para­militara, insemne naziste (svastica sau crucea celtica etc). Sunt acuzati adesea de agresiuni care ajung pâna la crime. In cadrul miscarii skinheads de extrema stânga este incadrata uneori miscarea SHARP (Skinheads Against Racial Prejudice).



Dar nu toti tinerii din aceasta categorie se recunosc a fi inregimentati politic sau de stânga. In anii ’90, skinheads SHARP francezi au fost apropiati de Ras ‘Front. In SUA, skinheads SHARP au manifestat impotriva rasismului si homofobiei.



Anarhistii RASH



Fondata la New York, la inceputul anilor ’90, mis­carea RASH (Red and Anarchist Skinheads) regru­peaza redskins (skinheads de extrema stânga) europeni si latino-americani. Cea mai mare parte a skinheads RASH graviteaza in jurul miscarilor anarhiste.



Dintre skinheads de extrema stânga fac parte si italienii din Banda Bassotti, Erode, Los Fastidios sau Nabat, germanii Stage Bottles, grupurile catalane marxiste Opcio K-95 si Pilseners, madrilene Kaos Urbano, Guerilla Oi! sau Non Servium, bascii Suburban Rebels sau Mossin Nagant, grupurile pariziene Brigada Flores Magnon si Ya Basta! sau Los Foiros si Redweiler din Bordeaux.

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Andy Warhol nu e ce pare a fi

Britanicul Gavin Turk mizeaza in ultimele sale lucrari pe deformarile de perceptie si pe jocurile de identitate. Gavin Turk e unul dintre artistii teribili ai Londrei Artistul britanic Gavin Turk ...

Retrospectiva Cristian Mungiu n Belgia ini iat de fra ii Dardenne
Retrospectiva Cristian Mungiu în Belgia, inițiată de frații Dardenne

Filmele regizate de Cristian Mungiu vor fi proiectate la Bruxelles, între 1 și 30 octombrie, în cadrul unei retrospective inițiate de celebrii cineaști Jean-Pierre și Luc Dardenne. ...

AC DC lanseaza videoclipului noului single Shot in the Dark
AC/DC lanseaza videoclipului noului single – Shot in the Dark

Cu decenii de istorie muzicala si turnee in intreaga lume, mai multe albume esentiale pentru rock si o identitate vizuala care a impresionat, a fost imitata, parodiata si admirata, trupa australiana ...

S a lansat editia aniversara a albumului Ace of Spades
S-a lansat editia aniversara a albumului ”Ace of Spades”

Fanii Motorhead din toata lumea pot sa adauge acum colectiei editia aniversara a albumului ” Ace of Spades ”, aparut in 1980 si reeditat acum in mai multe formate speciale. La patru ...

Antique Market isi va deschide portile la Romexpo
Antique Market isi va deschide portile la Romexpo

O INVITATIE CU PARFUM DE EPOCA ANTIQUE MARKET – Targ de obiecte de arta si antichitati Antique Market isi va deschide, pentru a saptea oara, portile la Romexpo. Intre 12 si 15 septembrie, ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline