Americanii de la The Dandy Warhols vor onora editia din acest an a festivalului care acum cinci ani isi propunea sa salveze Vama Veche. Doinel TronaruSingurul festival din lume care-si propune sa-si reduca publicul", dupa cum a declarat organizatorul Mircea Toma prezentand ultimele noutati legate de Stufstock 5 (subintitulat acum GreenFest), mizeaza sa aduca de data aceasta in Vama Veche cam 10-11 mii de oameni, in momentele de varf ale concertelor. Daca la editia rau famata din 2005, a treia, publicul s-a strans cam
la 30 de mii de participanti, in septembrie anul trecut, prima editie la care intrarea a fost cu bilet, iar locatia s-a mutat in scena Marina Park, s-au strans doar 5000 in momentele de varf. Cam putin, asa ca acum se incearca stabilirea unui echilibru intre cele doua tendinte : de invazie necontrolata si distructiva si de dezinteres.
Ar fi pacat ca totusi iubitorii de rock sa nu dea anul acesta banii pe bilete (pretul acestora, in functie de zile, variaza intre 20 si 50 lei, iar abonamentul costa 80 lei), pentru ca afisul Stufstock 5 este unul dintre cele mai interesante,
impacand mai toate gusturile ascultatorilor de calitate. Noutatea fata de anii trecuti este data de prezenta, pentru prima oara, a unor nume din strainatate cu greutate, integrate in showbizul profesionist, care evident au cerinte tehnice si materiale mai serioase, pentru indeplinirea carora a fost necesar un efort suplimentar. Daca in ultimul moment Bloodhound Gang (care mai cantasera la Bucuresti anul trecut) au ramas fara tobosar si nu mai pot veni, mai bine: si-a confirmat prezenta trupa britanica Toy Dolls, veterani ai punkului la misto (si ei au mai cantat in Romania, anul trecut, la Peninsula din Tg. Mures). Asa ca lineup-ul a suferit cateva modificari importante: Zdob si Zdub nu mai sunt cap de afis si au fost mutati joi. Adevarata vedeta a festivalului este insa trupa americana The Dandy Warhols, care va canta sambata, trupa cu 12 ani de activitate si cinci albume de studio la activ, de mare succes in lumea muzicii indie-pendente, cum s-ar spune o trupa aflata chiar pe val.
Prin urmare, in cele 4 zile de festival : evenimentul se va desfasura in intervalul 16-19 august : capetele de afis vor arata astfel: joi : Cradle of Filth (desi cineva deplangea prezenta la un festival ecologic, "verde" a unei formatii al carei nume : "Leaganul de jeg" : ii defineste clar muzica pe care-o practica si al carei solist a fost arestat de curand in Slovenia pentru ca arunca cu ventilatoare in spectatori!); vineri : Toy Dolls; sambata : The Dandy Warhols; duminica (dedicata jazzului in principiu) : Mircea Baniciu si Defunkt (SUA). Alti invitati din strainatate: Last Hope (Bulgaria), Sunshine (Cehia), Klimt 1918 (Italia) : trupa de rock progresiv, Farfarello (Germania), fara a-i mai socoti si pe basarabeni: Zdob si Zdub, Alternosfera, ExNN, Gandul Matei, Trigon. Nici afisul autohton nu este de lepadat, fiind chiar foarte atragator. Pe de o parte, vor canta trupe veterane, fiecare pe genul sau, cu o baza de fani destul de mare: Coma, Implant Pentru Refuz, Altar, Luna Amara, Neurotica, Survolaj (reunire de senzatie!), Blazzaj, Byron, E.M.I.L., Timpuri Noi, Zob, Phoenix, Kumm, Travka, Butterflies in My Stomach. Pe de alta, cateva dintre cele mai interesante trupe nou-aparute, care vor la randul lor sa spuna ceva in muzica romaneasca: Oliver, Deka Dens (veteranul Jan si-a ales pentru noua lui trupa o vocalista londoneza, Becky Elian!), Niste Baieti, Grimus, iar si mai tinere (dar foarte tari, se pare) vor canta la "Papa la soni": The Mood, The Amsterdams, The Others, The Mushroom Story, Vive La Noiz, Tep Zepi, Talking Drums, Evo, Mauser, toate dornice sa aduca si in Romanica soundul indie si, mai bine mai tarziu decat niciodata, (post-)post punkul si (neo-)new wave-ul. Mircea Toma se declara foarte bucuros si fiindca, pentru prima oara, a adus in Romania un muzician african: malianul Balla Tounkara va canta duminica dimineata, pe scena la rasarit, impreuna cu supergrupul Electro Griot.