Viitoarele asistente medicale de la Facultatea de Medicină din Braşov studiază pe mulaje ca în Occident. Studenţii învaţă cum să acorde primul ajutor şi să trateze anumite răni deschise sau arsuri cu ajutorul unor manechine de ultimă generaţie. Traumatisme, naşteri, resuscitări, injecţii intramusculare, toate arată pe cât se poate de real şi permit studenţilor să îşi perfecteze tehnicile de îngrijire a pacientului. Banii pentru dotările de ultimă generaţie au venit din fonduri guvernamentale obţinute prin proiecte şi au avut rolul de a dota laboratoarele. Comparativ cu celelalte oraşe, la capitolul acesta, facultatea braşoveană este printre singurele care dispune de posibilitatea acestei pregătiri. „Nivelul de predare creşte cu ajutorul acestor păpuşi. Putem manipula valorile pe care studenţii trebuie să le măsoare şi să le testăm reacţia. Avem posibilităţi pe care înainte nu le aveam. Acum găsim tot timpul noi traumatisme pe care să le aplicăm, există membre cu diverse traume ce pot fi interschimbate şi studenţii sunt tot timpul puşi în faţa unei noi situaţii. Ei trebuie să fie foarte bine pregătiţi, pentru a putea face faţă în viaţa reală şi a acorda îngrijirile corespunzătoare oricând”, declară surse din cadrul facultăţii. Manechinele imită foarte bine corpul uman, pielea umană, ţesuturi şi unele sunt dotate chiar şi cu simulator cardiac şi vase sangvine.
Simulator de naşteri
Facultatea dispune de reproduceri ale organismului atât adult, cât şi copil. Unul dintre cele mai interesante manechine simulează o naştere. Studenţii sunt nevoiţi să moşească o femeie care a intrat deja în travaliu şi naşterea nu decurge după reguli, complicându-se. Complicaţiile sunt hotărâte de profesori şi studenţii sunt puşi în dificultate. La capitolul traumatisme, viitoarele asistente se confruntă cu o varietate de plăgi înjunghiate, arsuri, având chiar şi un pacient care a căzut şi a rămas cu un obiect metalic în picior. Studenţii sunt încântaţi de noile „jucării” şi recunosc că deşi le vor pune mari probleme la examene, asigură un învăţământ de calitate.
Nu se renunţă la cadavre
În ceea ce-i priveşte pe viitorii medici ai facultăţii braşovene, ei vor avea parte, pe lângă dotările occidentale, şi de vechea tehnică a disecţiei. „La specializarea Medicină vom încerca să mergem pe un învăţământ mixt. Ei vor face practică atât pe simulatoare, cât şi pe cadavre, pentru a acoperi toate posibilele dificultăţi ce i-ar le-ar putea crea dileme pe viitor”, explică aceleaşi surse. Simulatoarele de naşteri, de resuscitare, de zgomote cardiace sau de injecţii intramusculare nu reprezintă singurele echipamente ale facultăţii. În viitor, conducerea instituţiei urmăreşte să echipeze la aceleaşi standarde şi un laborator de recuperare medicală.