Insula Stromboli este o destinatie clasica de o zi pentru italienii si strainii aflati in sudul Peninsulei Italice. Paradoxal, chiar daca a erupt la fiecare 20 de minute in ultimii 2000 de ani, aceasta nu a devenit un simbol al “taramului interzis”.
Dimpotriva, raurile de lava nu au facut decat sa atraga mai mult atentia asupra paradisului ascuns in Insulele Eoliene. Printre personalitatile care detin cate o casa de vacanta in Stromboli se numara designerii Dolce si Gabbana, si chiar presedintele italian Giorgio Napolitano.
Satul Ginostra este amplasat intr-un amfiteatru natural, in sud-vestul vulcanului, si merita o vizita macar pentru casele albe ca acelea din Santorini, si pentru cadrele oferite de asfintit. Localitatea este inconjurat de maslini, lamai si alte specii de plante specifice florei mediteraneene. Fiindca nu exista drumuri care sa o lege de celelalte comunitati de pe insula, singura cale prin care se ajunge in Ginostra este pe mare. Cel mai popular animal de tractiune este magarul, automobilele nu sunt o solutie pe insula.
Exista trei lucruri pe care le poti face cand treci prin Stromboli: poti sa colinzi imprejurimile admirand panoramele superbe, poti face excursii cu barca in jurul stancii Sciara del Fuoco sau, daca esti suficient de pregatit (nu numai curajos), poti escalada vulcanul, desigur, insotit de un ghid oficial. Trebuie sa stiti ca exista o limitare a numarului de persoane ce au permisiunea sa urmeze traseul de 5 ore. Inaltimea platformei insulare atinge altitudinea medie de 926 m. Conul vulcanului atinge inaltimea de 3000 m, in vreme ce suprafata insulei este de numai 12,6 km patrati.
Imaginea este cea mai dramatica la lasarea noptii, cand materia incandescenta capata nuante intense, contrastante cu intunericul. Acum vei intelege si adevaratul motiv pentru care, in Antichitate, romanii numeau insula “Farul din Marea Mediterana”. Aceasta putea fi reperata de marinari de la multe leghe distanta, ajutandu-i sa gaseasca limanul.
In lumea bucatariei, stromboli este tot un “vulcan”, insa unul de calorii si energie. V-ati prins, este un preparat cu radacini in Italia, dar foarte popular in zilele noastre si in America. Stromboli este un fel de rulada umpluta cu branzeturi, mozzarella, carne de vita, salam si legume. O adevatata delicatesa!
In ciuda coincidentei de nume, reteta are prea putine in comun cu stratovulcanul de langa coasta siciliana. Numele bucatelor stromboli ar fi fost inspirat de filmul “Stromboli, terra di dio”, coproductie italo-americana de mare succes in anii ’50 ai secolului trecut.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro