Pe 31 ianuarie 1431 a fost emisa o ordonanta regala, care incerca sa puna putina ordine in domeniul constructiilor. Potrivit acestui act s-au facut liste cu cladirile in pericol, detaliind reparatiile urgente si oferind adesea estimari privind costurile. Pana atunci, mai ales casele din zonele sarace ale Parisului fusesera construite haotic, fara sa existe o ordine sau sa se respecte regulile, pentru ca nu existau acte funciare sau dreptul de a construi.
Dupa 1430 Parisul s-a confruntat cu o criza urbana grava (din punct de vedere economic, demografic), iar una dintre primele consecinte a fost ruinarea constructiilor care nu mai erau intretinute de proprietari sau pur si simplu parasite.
Era nevoie de un cadru legislativ clar, primele ordonante fiind lansate intre 1424 - 1428. In ciuda intentiei laudabile, profitau speculantii care puneau stapanire pe casele parasite, le daramau si vindeau materialele.
Abia dupa ordonanta din 1431 lucrurile au inceput sa se remedieze. Cel care vroia sa dobandeasca o locuinta sau sa construiasca una trebuia sa dovedeasca, prin depozit de garantie sau martori, ca poate suporta costurile. Ulterior autoritatile examinau cererea acestuia si verificau daca nivelul rentei era in raport cu valoarea cladirii (raportul nu trebuia sa fie mai mare de 1/3).
Dar cei care doreau sa construiasca aveau nevoie si de materiale, si cel mai important si mai durabil ramanea piatra. Pe masura ce orasul s-a extins, au aparut noi si noi case, se reparau fortificatiie si se construiau edificii publice. Tot aici era taiata piatra pentru pavarea drumurilor. Desi era un material de calitate, piatra extrasa din carierele pariziene era foarte scumpa si nu multi si-o puteau permite. Restul, de calitate buna, dar nu exceptionala, venea din imprejurimi : de la carierele din Fontainbleau sau Louveciennes. Preturile variau destul de putin, dar depindeau foarte mult de modalitatea aleasa pentru transport.
Dupa o experienta ce a pus in pericol orasul, constructiile, renovarile se faceau numai daca se respectau toate conditiile si acest lucru a dus la o anumita ordine in Paris.
In acea vreme nerespectarea ordinii a costat. Ce probleme ar genera nerespectarea unei strategii in aglomerarile urbane de astazi ? Uriase. Partea buna este ca astazi exista strategii minutioase. Posibil si pentru orasul Bucuresti.
Mai 2007