Astazi, la Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Berlin, are loc un concert al Oanei Kitzu (acompaniata la acordeon de Dejan Jovanovic si la tambal de Valeriu Cascaval), care va interpreta slagare din repertoriul Mariei Tanase, al lui Jean Moscopol, Cristian Vasile si Titi Botez, vocile Bucurestiului interbelic. Dupa concertul de jazz cu tema "Les annes folles de Bucarest" sustinut la Berlin de cantareata Maria Raducanu si de pianistul Mircea Tiberian, institutul berlinez organizeaza in acest an de Martisor o seara de cantece vechi si tangouri, sub numele "Femeia, eterna poveste", in dorinta de a alterna manifestarile care se inscriu in zona culturii inalte, precum ciclul de conferinte interculturale, inaugurate in luna ianuarie a acestui an, cu cele din zona divertismentului de buna calitate. (M.A.)
"Art Perspective"
In perioada 1-10 martie a.c. asociatia de tineret "Art Perspective" din Bucuresti va participa la proiectul "Hand-made Communication", organizat in orasul Kohtla-Jarve din Estonia. Alaturi de participantii din Romania si Estonia vor mai fi prezenti tineri din alte 10 tari: Italia, Polonia, Cehia, Lituania, Cipru, Turcia, Marea Britanie, Germania, Bulgaria si Letonia. Schimbul reprezinta primul pas in realizarea unui parteneriat pe termen lung intre tarile europene si are drept scop reinvierea traditiei de fabricare manuala a unor obiecte din hartie si din alte materiale auxiliare, chiar daca tehnologia actuala a avansat foarte mult. Cei 60 de tineri selectati sa participe la acest proiect vor avea drept indrumatori profesori specializati in arta precum: prof. dr. Roland Meinel din Germania, Igor Zadera - membru al Asociatiei Internationale de Arta UNESCO (IFA) si Eric Johnson - atasatul cultural al ambasadei SUA in Estonia. Proiectul va culmina cu expozitia de pe 8 martie, organizata in capitala Estoniei, unde vor fi expuse creatiile realizate in cadrul atelierelor, obiecte care ulterior vor fi donate unor institutii culturale din Estonia. (D.C.)
Povestea Sibiului la Budapesta
Ieri, la Institutul Cultural Roman de la Budapesta a avut loc vernisajul expozitiei de fotografie a lui Dan Stoica, ce isi propune sa raspunda la intrebarea "Cand a plecat din Europa frumosul oras care poarta acum insemnele aristocratice ale unei capitale culturale europene". Alaturi de el, dr. Ion Dur, profesor la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu si redactor sef al revistei "Saeculum", va vorbi despre viitorul Sibiului. Regizor, fotograf si traducator de origine romana stabilit la Viena, Dan Stoica este autorul unor
expozitii foto care propun descifrarea subiectiva a unor locuri: "Europa uitata", "Romania vazuta de la Viena", "Sufletul lucrurilor", "Celebrii mei
concetateni austrieci", deschise la Viena, Graz, Roma, Venetia, Bucuresti. (M.A.)
A murit Alexandru Farcas
Profesorul Alexandru Farcas a incetat din viata pe 27 februarie 2007. Inmormantarea va avea loc vineri, 18 martie a.c., ora 11, la Cimitirul Central din Cluj-Napoca. Conform traditiei, trupul neinsufletit va fi expus cu doua ore inainte de inmormantare, la Academia de muzica "Gheorghe Dima". Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!