Iernile lungi si in cea mai mare parte mohorate din tarile scandinave au determinat ca oamenii sa compenseze intr-un fel acest neajuns, si sa se concentreze asupra locului unde isi petreceau buna parte din timp, asupra locuintei. Decoratiunile in stil scandinav pe care le apreciem astazi sunt o mostenire a stiului clasic gustavian, de la numele regelui Gustav III al Suediei, si a stilului aerisit si deschis Funckis al anilor '30. Stilul scandinav a cunoscut insa un adevarat succes incepand cu anii '50.
Imbinand simplitatea cu frumusetea, locuintele scandinave formeaza un stil de amenajare diferit si usor exclusivist. Pentru a oferi exotism interiorului dumneavoastra, puteti adopta acest stil care este mai actual ca oricand si se caracterizeaza in linii generale prin urmatoarele :
cromatica – peretii albi si textilele albastre ori gri inspirate din fiorduri sunt elemente care genereaza o atmosfera nord-europeana; tonuri de galben, turcoaz si crem se imbina armonios si confera luminozitate interiorului
podeaua – toate interioarele cu adevarat scandinave au podea din lemn, deschisa la culoare, in fiecare camera, mai putin in baie si pe terasa. Parchetul masiv din stejar da caldura intregii amenajari si contrabalanseaza perfect „raceala” albului
mobilier si materiale – lemnul este de baza; amenajarile nordice intrebuinteaza o paleta larga de sortimente, insa lemnul de fag, pin alb sau frasin apar cu regularitate
forme – incepand de la arhitectura pana la mobilier liniile urmate sunt in general cursive; scopul lor este de a-i oferi camerei omogenitate; decoratiunile textile din living aruncate pe canapea, obiectele de arta si florile de pe masuta de cafea contureaza o atmosfera confortabila și primitoare; liniile cursive, atentia acordata detaliului si eleganta fara cusur sunt dimensiuni pe care le vei intalni la tot pasul
functionalitate – o locuinta scandinava este practica, intotdeauna in intampinarea nevoilor reale ale oamenilor; spatiile trebuie sa fie aerisite, cu mobila putina, in nuanta deschisa; ferestrele lasate pretutindeni neacoperite „indulcesc” linia de demarcatie dintre interior si exterior; efectul lor este sporit in living si bucatarie, unde suprafetele vitrate se intind pe tot peretele.
Plaseaza un semineu in coltul camerei – iernile scandinave sunt mult mai aspre decat cele intalnite la latitudinea Romaniei, din acest motiv se pune mare pret pe sursele de caldura. Pe langa faptul ca trebuie sa fie practica, aceasta ar trebui sa satisfaca si asteptarile ce tin de gust.
Fii “eco-prietenos” – Suedezii au fost printre cei mai receptivi dintre europeni in privinta masurilor ecologice. Geamurile triple, izolatiile specifice pentru pereti si acoperisuri, panourile solare sunt elemente comune inglobate in edificiile suedeze din ultima vreme.
Terasa – Suedezilor le place sa se simta conectati cu exteriorul, astfel incat veti putea gasi un balcon sau o terasa chiar si langa cele mai mici apartamente. Acestea sunt folosite mai ales pe parcursul verilor caldute si pline de lumina.
Sursa foto: decoration-ideas.org
13 Septembrie 2013
I. C.
editor artline.ro