Sursa foto: bestdesignideas.com
Un stil de amenajare care te aduce mai aproape de natura si de simplitate este stilul rustic. Specific mediului rural, acest stil s-a dezvoltat n functie de specificul fiecarei zone.
De exemplu, stilul provence, specific regiunii cu acelasi nume, din sud - estul Frantei, caracterizat de o paleta de culori vibrante, textile colorate cu modele bogate si mobilier patinat in nuante de alb, fildes, vernil sau bleu pal, ramane si astazi o alegere placuta si confortabila. Mobilierul este masiv, iar cu cat este mai vechi cu atat este mai apreciat. Nu lipsesc tapetul cu motive florale si nici oglinzile cu rame masive si aspect antic.
Sursa foto: houzz.com
Un decor rustic autentic italian este definit de culori neutre, precum bej, sau culori discrete precum nuanțele de gri, iar stilul toscan se remarca in aceasta directie. Se pune foarte mult accent pe lemn, acesta fiind unul dintre elementele de baza. De asemenea, ceramica, mozaicul sau marmura sunt finisaje ce se regasesc in amenajarile rustice italienesti.
Sursa foto: anglianhome.co.uk
In America putem vorbi in aceasta linie de stilul country. Se remarca mobilierul din lemn nevopsit sau in diverse nuante de maro, cu influente ce caracterizeaza si zonele rurale din Anglia. De altfel, atat in America cat si in Anglia termenul folosit pentru stilul rustic este country.
Spatiile decorate in acest stil abunda in perne, draperii, perdele sau fete de masa in culori vii. Piesele de mobilier prezinta linii drepte iar accesoriile sunt simple, putine la numar. Sunt apreciate decoratiunile lucrate manual, precum cosuri impletite, boluri din lemn sculptat sau accente metalice forjate manual.
Sursa foto: homedit.com
O paleta cromatica formata din culori reci este caracteristica stilului rustic scandinav. Si in tarile nordice acest stil este definit bineinteles de elemente naturale. Podelele, uneori peretii si tavanul, prezinta barne si capriori de lemn la vedere. Mobilierul trebuie sa fie in primul rand functional. O alta caracteristica a acestuia este simplitatea. Textilele au un rol important in amenajarile scandinave. Pe langa rolul decorativ acestea trebuie sa asigure confortul si mai ales caldura necesara in sezonul rece.
A.I.