Un decor frantuzesc provincial se refera in general la stilurile gospodariilor rurale, din perioada secolului al XVII -lea, din regiunea franceza Provence. Provance, sau Proventa in traducere romaneasca, regiunea atat de cunoscuta si de indragita din sud-estul Frantei, localizata intre Marea Mediterana, Valea Ronului si Italia.
Proventa a produs unul dintre cele mai pitoresti stiluri regionale. Decorul este definit prin linii simple cu accente elegante. Un dulap rustic, din lemn de pin, cu modele florale sculptate in partea superioara este un exemplu specific acestui stil.
Stilul provincial nu ar trebui sa se confunde cu amprenta pusa de stilul definit de Louis XV, considerat un etalon in arhitectura si design-ul de interior frantuzesc. Decorul francez provincial poate fi adoptat aproape in orice locuinta. Stilul este definit de culori calde, de nuante de crem, maro. Ocazional, piesele de mobilier pot include tonuri de visiniu si galben.
Aparenta rustica guverneaza acest stil de mobilier francez. Mesele, scaunele si dulapurile sunt realizate din esente de pin, nuc sau stejar, pastrand amprenta rustica frantuzeasca. Scaunele pot fi sculptate, de asemenea, putem vorbi de tesaturi specfice stilului. In zona textila motivele sunt cele cu imagini din natura, peisaje, animale de ferma si scene de vanatoare.
Mobilierul poate fi vopsit stratificat, in culori diferite, fapt ce-i ofera o profunda perspectiva multidimensionala. Balamalele si sistemele de inchidere sunt din lemn sau metal. Cuprul si fierul forjat sunt cele mai utilizate metale in confectionarea pieselor aditionale necesare in imbinarea elementelor de mobilier. Aurul, metal petios, se regaseste in stilul defint de Ludovic al XV-lea.
Rafturile de lemn sunt de asemenea regasite ca elemente caracteristice stilului provincial francez. Prin aranjarea lor optima pe verticala pot fi bune suporturi pentru vaze, borcane, seturi de ceai, lampi de petrol, carti si orice alte accesorii rustice, in acord cu tema.
In bucatariile vremii, oalele si tigaile erau atarnate de carlige fixate in tavan, devenind pentru bucatar mai accesibile, dar, de asemenea, oferind o imagine. Fie ca este vorba de un chateau elegant sau o cabana in stil frantuzesc, adoptarea stilului provincial le va oferi o aura romantica, rustica precum si farmecul lumii vechi.
Sursa foto
A.I.
editor artline.ro