Stilul eclectic in design-ul interior poate pune la incercare capacitatea de a alege, fapt nu tocmai usor. Plecand de la analiza etimologica, cuvantul "eclectic" este derivatul cuvantului grecesc "eklektikos" ce inseamana "alegere". De fapt, termenul a fost utilizat pe scara larga in filosofie pentru a "eticheta" acei filosofi, adepti ai eclectismului, ce isi insuseau tot ce era bun in teoriile filosofice anterioare. Mai tarziu, termenul a fost folosit si in alte discipline, precum arta decorativa sau arhitectura. Astfel, un decor eclectic integreaza tot ceea ce este special in stilurile decorative existente.
Adoptarea unui decor eclectic necesita o buna cunoastere a stilurilor anterioare si depinde si de inspiratia fiecaruia pentru realizarea unui ansamblu armonios. Cu atat de multe stiluri este cu adevarat greu sa alegi doar unul si sa ramai pe o cale dreapta si restrictiva. Cu design-ul eclectic veti crea un stil decorativ relaxant si personal, care va combina toate lucrurile pe care le indragesti, indiferent de categoria din care fac parte.
Acest stil este perfect pentru cei ce iubesc colectiile de arta si piesele de anticariat. Pentru colectionarii de mobilier de epoca si pentru cei ce considera o piata de vechituri o mina de aur, acest stil le permite sa integreze obiectele preferate in decor fara a produce un dezacord estetic. In stilul eclectic proportionalitatea are un rol aparte. Aceasta ajuta la atenuarea impactului diferitelor stiluri, texturi si modele pe care le pot avea piesele de decor. Pentru a realiza un stil eclectic trebuie sa va focusati pe un element central in jurul caruia sa construiti decorul dorit. Acest punct focal va ajuta sa combinati toate elementele intr-un mod unitar. Un semineu ar putea fi o alegere potrivita, precum si un sistem inteligent de iluminat sau o opera de arta.
Pentru camera de zi puteti include, de exemplu, un scaun Ludovic al XIV-lea, alaturi de o masuta de cafea in stil african. Pe un stativ TV in stil contemporan puteti aseza un Smart TV Full HD, alaturi de consola si alte echipamente hi-tech. Puteti crea o atmosfera Zen pictand peretii in stil Feng Shui. Integrati atat candelabre cat si lumini de perete pentru o intalnire intre secolele iluminismului si epoca moderna. Pastrati fundalul simplu la nivelul peretilor si podelelor. Utilizarea culorilor neutre la acest nivel va oferi un suport pentru decorul eclectic.
Privit din exterior stilul eclectic pare simplu, cu elemente alese aleator de proprietar, dar de fapt este nevoie de o mare atentie la regulile de baza pentru a crea o armonie si a nu degenera in haos. Cu ajutorul unui profesionist vei fi sigur ca designul eclectic va rezona cu caldura, confortul si placerea de a locui in casa ta.
Sursa foto
A.I.
editor artline.ro