Asiaticii in general, dar chinezii si japonezii in special, sunt recunoscuti drept adevarati specialisti in folosirea si fabricarea materialelor fine, usoare. De exemplu, in Peking se gaseau inca din secolul al II-lea servetele (batistute) din hartie.
Hartia este foarte indragita si astazi in partile continentului estic si introdusa si transformata in elemente decorative in domeniul amenajarilor interioare. La japonezi “Shoji” reprezinta acel paravan din hartie creponata, care imparte o incapere in doua arii diferite si care au si rol decorativ.
Tapetul chinezesc – produs aproape in totalitate din fibre de hartie de bambus – este de asemenea un simbol al culturii asiatice imprumutat si de tarile europene unde se bucura de un real succes. Foarte indragite sunt modelele specifice precum florile, pasarile, pestii, dragonii, insectele sau peisajele si imaginile care reprezinta pasaje din viata de zi cu zi.
Cutiile speciale pentru depozitarea diverselor lucruri sunt transformate in elemente decorative cu motive tipice popoarelor asiatice. Lampioanele sunt create tot din hartie si lemn de bambus. Acesta din urma este folosit in Asia la aproape orice. Astfel din bambus se impletesc cosuri, se produce hartie, se fabrica unelte de gradinarit, mobilier, insa si materiale textile.
Pe langa materialele lejere specifice Asiei si imprumutate de europeni, foarte indragite si des intrebuintate In China si Japonia sunt culorile pastelate precum roz pal, crem sau turcoaz.
Sursa foto
A.V.