Oricine poate intra in posesia unor obiecte decorative din sticla de Murano, de la bijuterii la articole de decoratiuni interioare, desigur cu o investitie ce variaza intr-o plaja larga. Povestea sticlei de Murano incepe propriu-zis in veacul al X-lea, chiar daca si pana la data respectiva a existat o anume dinamica, insa ceva mai obscura.
La sfarsitul secolului XIII, de teama incendiilor pe care le puteau isca atelierele mesterilor - din ce in ce mai numerosi, Republica Venetiana dispune mutarea lor in afara, oferindu-le insula Murano. Aici mestesugul va capata curand o asa calitate si frumusete, incat artizanilor le sunt garantate de Republica privilegii fiscale si sociale. Demn de observat este faptul ca atunci cand un om de rand izbutea sa intre in breasla sticlarilor era innobilat si inscris in Cartea de aur a insulei. Mesterii sticlari din Murano erau socotiti egalii celor mai nobile familii din Venetia.
Totusi, existau si constrangeri, cea mai mare fiind legata de dreptul de a parasi insula. Legea suna astfel: “Daca vreun lucrator sau mester sticlar va instraina arta sa din Venetia in dauna republicii, i se va trimite oridin sa se intoarca in tara. Daca nu se va supune acestui ordin, vor fi aruncate in inchisoare persoanele lui cele mai apropiate, pentru ca prin aceasta sa fie silit sa se intoarca..”
Cateva dintre atelierele istorice au devenit branduri cunoscute in prezent: Gabbiani, Venini, Salviati, Barovier&Toso, Pauly, FerroMurano, Simone Cenedese si altele. Cea mai veche fabrica este Antica Vetreria Fratelli Toso, fondata in 1854.
Recunoasterea obiectelor autentice este o provocare foarte mare, mai ales cand se urmareste efectuarea unei achizitii online, din surse neoficiale sau indoielnice. Piata abunda in persoane care vand obiecte sub titlul “sticla de Murano” si care nu au nici o legatura cu adevarata arta a acestui mestesug. Daca doriti sa faceti o achizitie valoroasa incercati sa nu cumparati pe incredere, bazandu-va pe buna credinta celuilalt. Este bine de stiut, de pilda, ca NU exista obiecte autentice afara de cele confectionate in atelierele locale din insula. Uneori se vinde asa-zisa “Sticla de Murano” produsa in orase din afara Italiei. Nu exista asa ceva! Nici macar in cazul in care persoana a invatat tehnicile de lucru direct de la sursa.
Un alt aspect la care trebuie sa fiti atenti este pretul de vanzare. In cazul in care acesta se gaseste sub pretul pietei, este posibil sa fie doar un truc, pentru a va determina sa cumparati. Obiectele de artizanat din sticla de Murano exceleaza la capitolul detalii. Liniile curg discret iar materialul in sine este foarte placut la atingere si vedere. Produsele contrafacute prezinta de regula trasaturi mai grosolane, sunt lipsite de finete, de stralucire si au defecte lesne de observat.
14 iunie 2013
I. C.
editor artline.ro