2. Daca astazi podul Galata este una dintre atractiile turistice ale Turciei, atragand in fiecare an mii de turisti, prea putini dintre vizitatori stiu ca acest ambitios proiect ar fi putut sa poarte semnatura lui Leonardo da Vinci. Potrivit istoricilor in 1502 sultanul Baiazid al II-lea i-a cerut legendarului inventator sa ii construiasca cel mai bun pod care sa strabata golful cunoscut sub numele de Cornul de Aur, ce imparte orasul Istanbul in doua. Da Vinci i-ar fi oferit sultanului modelul unui pod care folosea unele dintre descoperirile sale inedite si ar fi fost cel mai lung pod din lume in acel moment dar din pacate Baiazid al II-lea nu a fost multumit de ideile (unele prea indraznete pentru acei ani) ale originalului constructor.
3. In Turcia aproximativ 96 la suta din populatie bea ceai in fiecare zi, si nu putini sunt cei care ajung sa bea pana la 10 pahare pe zi. Tara este si unul dintre primii cinci producatori de ceai din lume.
4. Cafeaua a fost de la bun inceput atat de importanta in Turcia incat in urma cu cateva sute de ani o sotie putea divorta daca sotul nu putea sa ii aduca suficienta cafea. Si dincolo de ceremonial una dintre conditiile esentiale pentru ca o tanara sa fie o buna sotie era sa stie sa prepare o cafea buna si sa o serveasca dupa cuviinta.
5. Cele mai vechi picturi neolitice pe peretii unei locuinte au fost descoperite in Catalhoyuk, sit din sudul Anatoliei, unde arheologii au gasit la jumatatea secolului XX ruinele unei vechi cetati neolitice care ar fi fost locuita in perioada 7500 - 5700 i.d.Hr. Astazi este considerat cel mai important sit datand din aceasta perioada, din 2012 facand parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
6. Batman nu este doar legendarul super-erou din filme si benzi desenate, ci si un oras din regiunea Anatolia, pana in anii '50 ai secolului trecut un sat ce purta numele de Iluh. Astazi un oras modern, in plina dezvoltare - in apropiere se gaseste cel mai important camp petrolifer al tarii, Bati Raman - Batman are inclusiv o universitate, deschisa in 2007.
7. Istanbul este singurul oras din lume se gaseste pe doua continente, aproximativ 97% din teritoriu in Asia si doar trei procente in Europa.
Foto: theistanbulinsider.com, travelatelier.com