2. Unii oameni se tem de inaltimi sau de clovni, altii de fluturi, serpi sau de doctori. Exista insa o minoritate care se confrunta cu o fobie relativ recenta, cherofobia, mai exact teama de a fi fericit. Vazuta de unii specialisti ca o forma de anxietate (sau asociata acesteia) cherofobia este statistic mai des intalnita decat ar fi de asteptat, si multi dintre cei care o au ajung chiar sa evite orice situatii care le-ar putea aduce succesul sau bucuria, fiind siguri ca dupa aceea va urma cu siguranta ceva rau.
3. Miticul inorog este animalul national al Scotiei (desi poate fabulosul monstru din Loch Ness ar fi fost la randul sau o alegere) si imaginea lui apare pentru prima oara inca din secolul XII in manuscrise, pe tapiserii si chiar pe blazonul folosit de William I.
4. Celebra papusa Barbie are o mini-biografie. Numele ei complet este Barbara Millicent Roberts, s-a nascut pe 9 martie 1959 (data la care a fost prezentata prima papusa Barbie la Targul de Jucarii de la New York, pe vremea cand costa doar trei dolari), este din orasul fictiv Willows din statul Wisconsin, SUA. Pana acum Barbie a avut peste 200 de meserii si a candidat la presedintie pentru prima oara in 1992. Fireste ca a si castigat.
5. Numele de Tic Tac a fost ales de firma producatoare Ferrero in 1970 foarte simplu. Cum era nevoie de o noua denumire pentru produsul lansat in 1968 inspiratia fost chiar zgomotul pe care il faceau micile bomboane mentolate in cutie. Simplu si eficient.
6. In fiecare secunda in lume se nasc patru copii.
7. Delicioasa nucsoara poate fi toxica daca este folosita in cantitate mare, putand da stari de voma, halucinatii, ameteli, convulsii. Dand o aroma speciala deserturilor si anumitor specialitati atunci ca se foloseste putina, exotica mirodenie se dovedeste a fi si o potentiala otrava.
8. Acordeonul este in prezent cel mai popular instrument muzical in regimul inchis din Coreea de Nord, iar profesorii erau in trecut obligati sa stie sa cante multumitor daca isi doreau sa predea. Cum era usor de transportat si muzica era cel putin oficial pe gustul maselor, a fost considerat un instrument al poporului, fiind popularizat in presa si in scoli.
9. Urmele de pasi lasate de astronauti pe Luna ar putea sa ramana acolo pentru milioane de ani. Nu exista atmosfera, nu pot fi sterse de apa sau vant, asa ar putea sa fie acolo pentru mai bine de zece milioane de ani, iar unii cercetatori cred ca nici o suta de milioane de ani nu este o cifra absurda.
10. Ragetul unui leu adult poate sa atinga 114 decibeli, putand fi auzit de la kilometri distanta.
11. Recicland un banal borcan de sticla economisim suficienta energie pentru a ne uita aproximativ trei ore la televizor.
Foto: stock-free.org, antiquetrader.com