1. Inainte de Robert Smith si The Cure trupa a purtat numele de The Obelisk la jumatatea anilor 70, apoi a devenit Easy Cure si a reusit ceea ce parea inaccesibil pentru multi tineri muzicieni - a semnat un contract cu o casa de discuri. Fara sa lanseze oficial nimic, pentru ca din nou numele s-a schimbat in The Cure. Iar primul single, Killing An Arab (inclus si pe primul album american The Cure), era inspirat de o scena celebra din Strainul lui Camus, transpusa intr-o maniera poetica de acelasi Robert Smith care a reusit din start sa se impuna ca vocea si liderul formatiei. Poate parea un experiment dus pana la absurd, dar piesa a prins, a socat, revoltat si provocat controverse, pe scurt cea mai buna campanie publicitara pentru un inceput in forta.
2. The Cure a fost una dintre trupele pentru care schimbarile de componenta devenisera deja normalitate, iar astazi doar Smith a mai ramas in formatie, colegii fiind mereu altii de la o perioada la alta si de la un turneu la altul (cu putine exceptii). Fireste ca nu putini au fost si ei care i-au reprosat muzicianului ca a condus mereu The Cure ca un "dictator", asa cum a vrut, ducandu-i muzica si imaginea in directii cu care ceilalti nu au fost de acord.
3. Cel putin ca prezenta scenica pentru publicul larg si mai ales pentru fani The Cure imaginea deja iconica este un Robert Smith cu parul lung, dezordonat, valvoi si buzele rujat, cam mult pentru destui critici chiar si in permisivii si excentricii ani 80. De fapt acest look avea sa fie adoptat intr-o perioada in care trupa trecea printr-un moment dificil, in turneul din 1982 pentru albumul Pornography. Atunci tensiunea fireasca a turneului era exacerbata de un Smith ce dupa propria marturie de mai tarziu parea ca isi pierduse controlul, si totusi cumva The Cure avea sa reziste.
4. Cand trupa pregatea la sfarsitul anilor 80 un nou album, care va purta titlul Disintegration, cei de la casa de discuri au fost siguri ca discul va aduce finalul si va fi un cumplit esec. In ciuda protestelor Robert Smith a lansat albumul. A fost primul lor mare succes, vandut pana in prezent in milioane de exemplare.
5. In anul 2002 trupa The Cure a participat la nu mai putin de 12 festivaluri, de fiecare data fiind headliner.
6. Robert Smith este casatorit de peste 30 de ani (cuplul nu are copii), nu si-a dorit niciodata ca The Cure sa devina o trupa care sa umple stadioanele si sa fie adorata in toata lumea, a refuzat multa vreme sa permita folosirea pieselor sale pentru reclame, are probleme serioase cu vederea, a avut o lunga perioada de alcoolism in care s-a luptat cu depresia - ani in care a fost si mai greu de suportat de colegii din trupa - si a acceptat sa apara ca personaj in primul sezon al serialului South Park.
Foto: allmusic.com,