2. Gheorghe Asachi a fost cel care a pus in scena prima piesa in limba romana, "Mirtil si Hloe", spectacolul fiind gazduit in casele boierului Ghica. Pe masura pe publicul deprindea gustul teatrului, iar in Iasi incepeau sa vina trupe straine (italiene, rusesti, franceze) se simtea tot mai mult nevoia unei cladiri dedicate spectacolelor. Oricat de mari si impunatoare, casele boieresti care au jucat initial rolul de "sali de spectacol" erau totusi prea mici.
3. Pe 10 aprilie 1834 cei pasionati de teatru puteau merge la spectacolul "Serbarea pastorilor moldoveni", organizat de acelasi neobosit Gheorghe Asachi. Ocazia unica de a vedea pe scena "actori" precum Asachi insusi, Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu, Matei Millo si altii. Cu siguranta, in ciuda lipsei de pregatire entuziasmul a fost urias, iar reactia publicului se pare ca a fost pe masura.
4. Teatrul National Iasi avea sa fie infiintat in 1840, sub conducerea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri si Mihail Kogalniceanu, iar trupa romaneasca (mult dorita si asteptata de public) se gasea sub indrumarea lui Costache Caragiali. Initial, in lipsa unei sali pe masura, spectacolele in limba romana aveau sa fie gazduite la "Theatre de variete", deschis cu cativa ani inainte in casa doctorului Peretz din Iasi de trupa franceza a fratilor Fouraux. Tot aici se jucase si "Serbarea pastorilor moldoveni".
5. Abia din decembrie 1846 Teatrul National se muta in sala noua a Teatrului cel Mare de la Copou, fosta proprietate a lui Mihail Sturza. Imobil istoric si reprezentativ pentru istoria veche a orasului, avea sa fie din pacate distrus intr-un incendiu in noapte de 17-18 februarie 1888. Parea finalul Teatrului National, insa influenta si succesul actorilor se dovedisera atat de mari incat autoritatile incep, in sfarsit, construirea unei noi cladiri.
6. In 1894 sunt alesi in sfarsit doi arhitecti vienezi, Fellner si Helmer, care construisera deja mai multe teatre in Viena, Odessa, Oradea, Praga, Budapesta, la Cluj si Berlin, iar constructia va dura doi ani, fiind gata in 1896. Cum era nevoie si de alimentarea cu energie electrica este construita si uzina electrica, care va alimenta mai tarziu si primele instalatii de iluminat public din oras, cele din Piata Teatrului.
7. Noul Teatru National din Iasi va fi inaugurat pe 2 decembrie 1896.
8. Teatrul National din Iasi va primi in 1956, la 140 de ani de la primul spectacol in limba romana, numele lui Vasile Alecsandri.
Foto: wikipedia.org