2. Cand vine vorba de gunoiul menajer in Taiwan s-a gasit o solutie originala. Masinile de gunoi se plimba pe strazi si pentru a-si anunta prezenta nu folosesc invechiul claxon, ci folosesc difuzoarele instalate pentru mici fragmente muzicale, fie ca este vorba de motive celebre din muzica clasica, fie de colinde (in perioada Craciunului) sau de melodii traditionale chineze. Asa ca atunci cand auzi pe strada melodia este momentul sa vezi masina de gunoi muzicala ce nu este cu siguranta prea departe. Firesc pentru o tara care isi doreste ca din 2030 plasticul sa devina doar o amintire. Asadar fara paie de plastic, fara pungi si sticle aruncate, iar reciclarea sa devina normalitate.
3. Nu obisnuiti sa cereti si sa pastrati bonul la cumparaturi? In Taiwan ar fi bine sa o faceti pentru ca la fiecare doua luni se organizeaza o extragere si puteti castiga sume deloc neglijabile. Daca la extragere codul numeric pe care il aveti in partea de sus a bonului este ales in cadrul loteriei gratuite atunci v-ati putea plati excursia in Taiwan sau i-ati putea rasfata pe cei dragi cu daruri surpriza.
4. Intr-o tara care a devenit unul dintre principalii exportator de electronice era firesc sa ai Internet peste tot. In Taipei cel putin trebuie sa iti faci un cont si apoi vei avea acces la Wi-Fi gratuit in orice spatiu public, de la magazine si biblioteci la spitale sau institutii publice.
5. In Taiwan nimeni nu se asteapta sa lasati bacsis la restaurant sau pentru anumite servicii. In majoritatea barurilor si restaurantelor pe nota apare un procent de 10% pentru servicii, iar soferii de taxi au de regula sa va dea restul exact.
6. Este ceva firesc pentru elevi, studenti si angajati sa lucreze peste opt ore pe zi, fie ca invata, fie ca sunt angajati sau au propria afacere. Si ca in alte tari asiatice se intampla ca saptamana de lucru sa aiba 70 de ore, ceea ce ar putea explica rapida dezvoltare a tarii in ultimele decenii ale secolului trecut, dar pe termen lung, potrivit specialistilor, impactul va fi negativ.
7. La fel ca in Japonia si in Taiwan elevii si studentii isi fac singuri curatenie in scoli inca de la varste fragede, si pentru toata lumea este ceva firesc. Copiii invata astfel sa isi respecte clasa si scoala, invata de la bun inceput ca trebuie sa isi asume responsabilitati si nu lipsesc nici in perioada vacantelor, inclusiv cea de vara.
8. Poti ajunge din nordul in sudul insulei in mai putin de doua ore cu trenul de mare viteza. Sau daca preferi masina atunci ai putea (cel putin teoretic) sa inconjori intregul Taiwan in putin mai mult de opt ore de condus.
9. In parcurile din Taiwan veti intalni aproape intotdeauna lilieci, o prezenta obisnuita pentru locuitori, insa categoric strainii nu se vor simti la inceput la fel de in largul lor. Dincolo de legendele urbane care ii insotesc te-ai astepta poate sa vezi altceva in parcuri decat palcuri de lilieci, mai ales seara. Dar sunt animale foarte populare si indragite aici asa ca si turistii sau expatii ajung sa se obisnuiasca.
10. In a doua jumatate a secolului XX Taiwanul s-a dezvoltat atat de rapid incat era numit unul din cei patru "Tigri Est Asiatici" alaturi de Hong Kong, Coreea de Sud si Singapore.
Foto: worldfortravel.com, taiwannews.com