2. Garda Elvetiana Pontificala ii fascineaza pe turisti datorita costumelor de inspiratie renascentista, dar cati dintre cei care ii admira stiu ca aceasta unitate de elita il protejeaza pe suveranul pontif inca din 1506. Atunci au fost angajati primii mercenari elvetieni dupa exemplul altor curti europene, si ceea ce a fost initial necesitate avea sa devina o lunga traditie. Mai mult decat atat cei din Garda Elvetiana sunt chiar soldati foarte bine antrenati si tragatori de elita, nu simpli actori. Pentru a intra in randurile Garzii Elvetiene trebuie sa ai cetatenie elvetiana, sa fii catolica, varsta intre 19 si 31 de ani, o inaltime de cel putin 174 cm si sa fii facut deja stagiul militar obligatoriu. Iar in afara de halebardele ceremoniale cei din Garda Elvetiana folosesc si arme de foc moderne.
3. Dintre cele aproximativ 600 de cetateni ai statului Vatican peste 100 sunt membri ai Garzii Elvetiene, 71 sunt cardinali, iar 307 sunt membri ai clerului care fac parte din personalul diplomatic trimis in diverse tari ale lumii.
4. Biblioteca Vaticanului este un adevarat paradis imaginar pentru cei fascinati de carti si documente, dar prea putini dintre acestia puteau sa ajunga pana in micul stat si sa isi petreaca zile intregi in salile de lectura. Dar venind in intampinarea noilor tehnologii o buna parte din manuscrisele gazduite in depozitele bibliotecii au fost deja digitalizate (peste 17 000) in mare masura datorita donatiilor venite din partea cititorilor din toata lumea. Fondata in 1451, Biblioteca de la Vatican are in colectiile sale zeci de mii de manuscrise si volume unice, alaturi de gravuri, desene, harti si multe altele, iar multe dintre acestea pot fi deja accesate de oriunde prin programul Digita Vaticana. Cum potrivit estimarilor este vorba de peste 40 de milioane de pagini in final va fi cu siguranta unul dintre cele mai importante si valoroase proiecte culturale din toate timpurile.
5. Potrivit statisticilor Vaticanul este si cel mai mare consumator de vin, cu peste 50 de litri anual pentru fiecare locuitor, insa in realitate cea mai mare parte a acestei cantitati, la prima vedere impresionanta, este folosita de fapt pentru Sfanta Impartasanie.
6. Cea mai mare parte a veniturilor statului Vatican este sustinuta de turism: biletele de acces in muzee, brosurile si albumele cu lucrari vandute acolo, vanzari de timbre si carti postale, suveniruri, etc. Vaticanul are si propriul sistem telefonic, propriul steag si imn national, oficiu postal, pasapoarte si placute de inmatriculare. Dar cum numarul celor care au cetatenia statului este foarte mic este destul de dificl sa te muti cu totul in Vatican. Iar cum teritoriul este atat de restrans ambasadele si consulatele se gasesc pe teritoriu italian. Si din 2002, de cand statul a adoptat euro, Vaticanul isi bate propria moneda, avand pe una dintre fete efigia Papei.
7. Oricat ar parea de bizar Vaticanul are si o echipa de fotbal, din randurile ei facand parte cetateni ai statului, inclusiv membri ai Garzii Elvetiene Pontificale.
Foto: bbc.com, telegraph.co.uk, newyorker.com