2. Aici se gaseste unul dintre cei mai vechi arbori din Europa, Fortingall Yew (numele provine de la asezarea din apropiere, Fortingall). Specialistii estimeaza ca acest arbore colosal ar avea o varsta de peste cinci milenii, si posibil sa fi fost acolo cand au inceput sa fie intemeiate primele asezari din regiune. Este un exemplar tisa, si unul dintre cele mai frumoase, dar de multe secole ii sunt asociate si numeroase legende si superstitii, unele fascinante mai ales pentru turisti, altele sumbre. Se crede chiar ca in urma cu mii de ani era ales pentru anumite ritualuri sacre, si daca dovezile istorice sunt putine (dar in zona au fost descoperite suficiente situri) povestea continua sa fie transmisa de la o generatie la alta.
3. Poate ca astazi Encyclopedia Britannica nu mai pare atat de importanta cand avem acces la atat de multa informatie online, insa ramane un titlu care impune si pe care multi si l-ar dori in biblioteca. Insa cati dintre acestia stiu ca aceasta veritabila "wikipedia" pe hartie isi are inceputurile in Scotia, ideea fiind a unui anume Colin Macfarquhar, din Edinburgh. E adevarat ca de la proiectul mult mai simplu al unui entuziast si pana la una dintre cele mai respectate enciclopedii din istorie a trecut mult si a fost nevoie de un volum colosale de munca, insa originile sunt aici.
4. Orasul Edinburgh a fost si primul care a avut propria brigada de pompieri inca din 1824.
5. Cand vine vorba de golf atunci toti jucatorii adevarati stiu ca aici, in Scotia, a aparut acest sport inca din veacul al XV-lea. Si chiar daca exista anumite diferente de reguli (pentru a nu mai vorbi de felul in care s-au schimbat si au evoluat echipamentele pentru golf) este pentru orice jucator de gold aproape o datorie de onoare sa ajunga macar o singura data in aceasta tara.
6. Daca va fascineaza mitului monstrului din Loch Ness trebuie sa stiti ca o prima atestare documentara dateaza din anul 565 d.Hr., cand intr-o cronica se povesteste cum o creatura si-a facut aparitia, disparand in scurta vreme. A fost doar inceputul unei lungi si (inca) profitabile legende.
7. Animalul simbolic al Scotiei este inorogul.
8. Whiskey-ul scotian este o traditie, o parte importanta a istoriei locurilor si unul dintre cele mai cautate produse, fie ca este vorba de localnici, fie de straini. Bautura nationala de sute de ani, avand secretele si tehnicile sale de rafinare si prelucrare, adesea pastrate si transmise de la o generatie la alta,
9. Simpla si inteligenta campanie de promovare sau realitate, dar oraselul scotian Bonnybridge a devenit capitala neoficiala a vanatorilor de OZN-urilor, dupa ce intr-un singur an aici au fost vazute peste 300 de obiecte zburatoare neidentificate. Si daca sunt destui cei care cred ca este doar o farsa elaborata sau un sir de confuzii si false impresii, nu putini sunt pasionatii care calatoresc in Bonnybridge sperand ca vor vedea la randul lor o nava extraterestra.
10. Scotia are aproape 800 de insule, insa 660 dintre acestea sunt nelocuite.
Foto: wikipedia.org, images.publicdomain.wordpress.com, absfreepic.com