2. In Okinawa ceramica (yachimun) este mai mult decat un mestesug, este o arta traditionala iar cei mai buni in domeniu sunt priviti ca modele si au pe langa ei ucenici dornici sa invete si sa deprinda toate secretele. Dar nu doar bolurile, farfuriile, vazele, cestile sau sticlele pentru sake si awamori sunt de o rara frumusete, dar veti putea cumpara din atelierele de aici si obiecte de sticla in culori vii (in special servicii festive de masa), tesaturi care sunt chiar mai frumoase decat cele similare din Coreea sau Japonia, sau tavi elegante si mici cutii lacuite pentru a va pastra maruntisurile sau bijuteriile. Cand vine vorba de mestesuguri in Okinawa functionalitatea este importanta, dar adevaratii maestri sunt cei care fac totul pentru ca fiecare piesa, oricat de neinsemnata, sa fie o mica opera de arta.
3. Cand vine vorba de specialitati locale pe care nu le veti gasi in alta parte (sau poate doar printr-o norocoasa exceptie) awamori este bautura traditionala distilata din orez pe care toti si-ar dori sa o incerce, iar cei care au facut-o isi amintesc de ea cu placere. Cu un gust pe care cunoscatorii il aseamana mai mult de coreeanu soju decat de niponul sake, awamori este o bautura tare - peste 30 la suta alcool - dar cu o aroma aparent fada, parca indoita cu apa, inselatoare pentru cei care nu l-au mai incercat. Insoteste mesele festive si nu numai, il veti gasi in magazinele mai mari si in pravaliile micute, si cum sunt disponibile mai multe marci si varietati ar fi si un cadou inspirat pentru cei care nu au avut sansa de a veni in Okinawa.
4. Okinawa este si locul unde s-a nascut karate-ul, dupa ce in perioada Edo insulele au fost ocupate de fortele japoneze. Limba traditionala nu mai putea fi vorbita in public, li s-au confiscat armele de teama unor eventuale revolte si multe dintre obiceiurile locale au fost la randul lor interzise sub amenintarea unor pedepse aspre. Adesea victimele unor autoritati si mai ales ale samurailor, localnicii au inceput treptat sa invete tehnici de auto-aparare, fara sa foloseasca arme precum sabiile sau sulitele, si potrivit istoricilor astfel au aparut primele tehnici si procedee de karate, ulterior adoptat si dezvoltat cu entuziasm si in Tara Soarelui Rasare.
5. Aici veti gasi un numar impresionant de centenari, proportional mult mai multi decat in orice alta parte a lumii, si cercetatorii nu sunt inca siguri de ce majoritatea locuitorilor se bucura de o asemenea longevitate. S-ar putea sa fie un rezultat direct al alimentatiei, al stilului de viata mai relaxat sau pur si simplu o gena inca neidentificata, dar realitatea este ca nu putini sunt cei care trec pragul celor o suta de ani inca lucizi si plini de vitalitate. Gastronomia traditionala este bazata pe filozofia "nuchi gusui", mancarea fiind privita nu doar ca o placere si o necesitate dar ca un adevarat medicament pentru corp. De altfel retetele vechi de sute de ani sunt foarte hranitoare dar cu un numar redus de calorii. Poate acesta este simplul secret.
6. Poate ca v-ati asteptat ca si aici pestele, fructele de mare si algele sa fie preferatele, asa cum se intampla in Japonia, dar realitatea este diferita. Chiar foarte diferita. Paradoxal sau nu in Okinawa nu pestele este cea mai populara alegere, ci porcul. Preparat in diverse forme, fiind folosite aproape toate partile din anatomia animalului, porcul a inceput sa fie crescut aici inca din secolele XV-XVI, si daca initial au fost putini curiosi care au adoptat porcul de la chinezi, in scurta vreme parea omniprezent. Si da, exista si mai multe modalitati de a prepara carnea de porc folosind si awamori, daca vreti sa imbinati doua gusturi devenite specifice pentru Okinawa.
7. Veti intalni adesea in Okinawa o decoratiune bizara, o fiinta ce pare pe jumatate leu si pe jumatate caine, pictata uneori in culori vii, alteori fiind facuta din piatra cenusie. Fie ca este vorba de arta decorativa, amulete protectoare, statuete mici sau chiar statui mari, asezate potrivit traditiei la intrarea in locuinta pentru a o apara, aceste fiinte numite in mitologia nipona Shisa par infioratoare si de temut pentru a speria si alunga spiritele rele. Adesea acest shisa se cumpara in pereche, una dintre zeitati avand botul cu colti ascutiti deschis, gata sa muste, pentru ca duhurile rele sa se indeparteze, in vreme ce al doilea shisa are botul inchis, pentru ca spiritele bune sa ramana in interiorul locuintei si sa ii apere pe cei care stau acolo.
Foto: internationaltraveller.com, savvytokyo.com, japanupdate.com