2. Daca sunteti fani ai trilogiei cinematografice "Stapanul Inelelor" atunci stiti cu siguranta ca aceasta a fost filmata in Noua Zeelanda, si poate chiar v-ati gandit sa mergeti pana acolo pentru a va bucura de frumusetea de basm a locurilor. Daca mergeti pe urmele filmelor regizate de Peter Jackson nu uitati sa mergeti si la Hobbiton, locul care a fost platoul pentru "Comitatul" din cartile lui J.R.R. Tolkien, transpus pe marele ecran dupa indelungi amanari si lungi asteptari. Si pe 22 septembrie aici va fi sarbatorita Ziua Internationala a Hobbitilor, un motiv in plus pentru o calatorie pana in Noua Zeelanda.
3. Si ca o dovada ca filmele au insemnat enorm pentru Noua Zeelanda in 2012 fanii din aceasta tara au putut sa asculte buletinul meteo in limba elfilor din lumea imaginata de Tolkien.
4. Noua Zeelanda nu este doar unul dintre cele mai frumoase locuri din lume, dar si un stat unde ecologia si protectia mediului sunt esentiale. Aici nu veti gasi nicio centrala nucleara si aproximativ o treime din teritoriu o reprezinta zonele protejate.
5. Daca vreti sa incepeti o afacere si v-ati saturat de birocratie atunci legislatia din Noua Zeelanda ar putea fi solutia: aici pentru a deschide o firma ai nevoie de o singura zi. Si mult mai putine acte decat in orice alta tara.
6. In anul 1990 un anume Ian Brackenburty Channell devenea oficial Vrajitorul Statului Noua Zeelanda. Cu palarie, barba si vesminte care pareau sa anticipeze "Stapanul Inelelor" (unde originalul personaj ar fi putut sa apara macar ca figurant, cu propriul costum) a marcat cu siguranta o premiera in istoria tarii. Mai ales ca numirea nu a fost o gluma, ci a fost o decizie a premierului de atunci. In fapt Channell (astazi ajuns la varsta de 85 de ani) era mai putin un vrajitor ca in povesti si mai mult un comediant, politician entuziast, educator si in ultimul rand iluzionist. Iar in 1998 a publicat chiar si o autobiografie. O figura foarte populara si iubita, este o prezenta obisnuita la diverse targuri si evenimente.
7. In Auckland veti gasi cele mai multe barci pe cap de locuitori din lume. Practic este capitala neoficiala a pasionatilor de navigatie, si veti gasi in porturi de la iahturi elegante si foarte costisitoare la ambarcatiuni accesibile ca pret, intretinute cu grija si pasiune de cunoscatori sau chiar mostenite.
8. In 1893 Noua Zeelanda devenea prima tara din lume care le dadea femeilor dreptul de a vota.
9. Cu o populatie de aproximativ 4,5 milioane de locuitori, Noua Zeelanda este si unul dintre cei mai mari exportatori de oi si mai ales de carne de oaie. Nu intamplator pentru ca in aceasta tara numarul de oi il depaseste de cel putin opt ori pe cel al oamenilor.
Foto: stuff.co.nz, newzealand.com