2. Norvegienii sunt unii dintre cei mai mari consumatori de cafea din lume. Cand vine vorba de alcool (exceptand o parte din marcile de bere si cidru) este mult mai dificil de cumparat decat in alte state europene, putand fi gasit doar in magazine speciale, numite Vinmonopolet, foarte putine chiar si in marile orase, iar preturile in comparatie cu alte tari sunt sensibil mai mari. Bautura spirtoasa nationala este akevitt, facuta din cartofi si avand pana la 60 la suta alcool, alaturi de diverse mirodenii, anason, coaja de portocala, etc.
3. Daca astazi este una dintre cele mai populare specialitati culinare nipone, sushi-ul cu somon norvegian a aparut in Japonia abia in anii '80, dupa ce in urma unor discutii cu partea norvegiana s-a ajuns la un inedit acord. Cum in Tara Soarelui Rasare cererea era in crestere, depasind deja posibilitatile locale, importurile au fost singura optiune. Si chiar daca distanta geografica dintre cele doua tari parea mult prea mare a fost si o alegere inspirata, pentru ca in scurta vreme acest peste a urcat rapid in topul pasionatilor de sushi. Pozitie pe care o pastreaza si astazi.
4. In Norvegia veti gasi peste 1000 de fiorduri, devenite un simbol al identitatii nationale, atractii turistice de o rara frumusete si nu in ultimul rand sursa de inspiratie pentru artisti plastici, scriitori sau muzicieni. Doua dintre ele - Geirangerfjord si Naeroyfjord - au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
5. Desi in studiile recente Norvegia este tara care va fi cel mai putin afectata de dramaticele schimbari climatice, oficialii au investit foarte mult in eliminarea poluarii si promovarea reciclarii. In 2008 Norvegia a donat peste un miliard de dolari in cadrul unei campanii pentru salvarea padurii amazoniene. Aproape tot curentul electric folosit in tara este produs de hidrocentrale, reducand astfel dramatic emisiile si poluarea.
6. Capitala Norvegiei este si orasul unde din 1901 are loc ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace. Interesant este ca pentru celelalte categorii - literatura, chimie, fizica, etc - gazda este orasul suedez Stockholm, iar in Oslo veti putea vizita si centrul dedicat acestei prestigioase distinctii, unde puteti descoperi istoria acestei categorii a Premiului Nobel.
7. Aici se gaseste cel mai mare ghetar din Europa continentala - Jostedalsbreen, cu o suprafata de 487 kilometri patrati.
8. In fiecare an pomul de Craciun din Trafalgar Square este un cadou primit de londonezi din partea capitalei norvegiene Oslo. Este un simbol al recunostintei pentru ajutorul oferit de Marea Britanie in perioada celui de al Doilea Razboi Mondial, si primul pom a fost trimis in 1947.
9. Primul explorator care a ajuns la Polul Sud a fost norvegianul Roald Amundsen, pe 14 decembrie 1911.
Foto: handluggageonly.co.uk, absfreepic.com