De unde vine numele orasului fondat in 1835 ? A fost ales ca un omagiu adus premierului britanic din acea perioada, Lordul Melbourne, sau mai exact William Lamb, al doilea Viconte de Melbourne. A fost si ultimul prim ministru eliberat din functie de un monarh, in cazul sau regele William al IV-lea.
Numai ca inainte asezarea avea o denumire ce astazi pare cel putin neobisnuita - Batmania. Doar ca numele nu a fost inspirat de super-eroul de mai tarziu, ci de un anume John Batman, un colonist ce avea sa joace un rol esential in istoria timpurie a locurilor.
De la jumatatea secolului al XIX-lea, cand a inceput si aici Goana dupa Aur, orasul s-a dezvoltat intr-un ritm foarte rapid, iar numarul imigrantilor a crescut exponential. In 1851 venea si primii colonisti chinezi, atrasi de mirajul unei imbogatiri rapide, si cartierul chinezesc este si astazi un loc fascinant pentru turisti si pasionati de vechea istorie a orasului australian.
A fost capitala Australiei din 1901 pana in 1927.
Limba oficiala este engleza, dar se vorbesc peste o suta de limbi si dialecte diferite. Nu e de loc intamplator tinand cont ca mai bine de o treime dintre locuitori s-a nascut in afara Australiei.
Legi mai putin obisnuite? Nu ai voie sa canti prea aproape de cineva (desi nu este precizat care ar fi limitele legale) si nici sa legi un caine sau o capra de un vehicul pe un drum public. Indiferent de tipul de vehicul. Si nici nu ai voie sa oferi o recompensa pentru returnarea unui obiect sau animal de companie pierdut sau furat. Si orice fel de comert cu piratii este strict interzis.
A fost in anii '70 si primul oras unde a devenit obligatorie purtarea centurii de siguranta.
Primele semafoare a fost instalate in Melbourne in... 1912.
Reteaua de tramvaie din Melbourne este cea mai mare din afara Europei si pe locul al patrulea in lume ca marime. Si functioneaza admirabil de bine chiar si in orele de varf. Sunt peste 240 de kilometri de sine si 450 de tramvaie.
Prima pizzerie din Australia s-a deschis in 1961 in cartierul italian din Melbourne, si a fost din primele saptamani unul dintre cele mai populare localuri din oras. Numele pizzeriei? Toto's.
Cinefilii,(in special cei pasionati de istoria filmului mut) stiu ca in 1906 aici era turnata pelicula The Story of the Kelly Gang, pe atunci o adevarata revolutie cinematografica, fie doar si pentru durata ce depasea o ora. Era cel mai lung film turnat pana atunci. Regizat de Charles Tait (care semna si scenariul), a fost un imens succes, dar din pacate nu s-au pastrat decat aproximativ 17 minute din total.
Ar fi orasul perfect pentru cei care iubesc librariile si bibliotecile. Nu doar ca aici sunt cumparate mai multe carti, reviste si ziare decat in orice alt oras din Australia, dar tot aici puteti vizita cea mai veche biblioteca publica de pe continent, State Library of Victoria, fondata in 1854. O alta premiera bibliofila a fost infiintarea primului club de lectura, Yorick Club, in 1868.
Tot in Melbourne se gaseste si cea mai mare orga din emisfera sudica.
In 1869 Observatorul din Melbourne avea al doilea cel mai mare telescop din lume, dar din pacate tocmai dimensiunile sale il faceau sa nu functioneze in parametrii optimi. Avea sa fie mutat opt decenii mai tarziu la Canberra, unde a fost reparat si lentilele i s-au schimbat, fiind expediat ulterior in Melbourne.
Foto: visitmelbourne.com, australia.com, wikipedia.org