2. Scriitorul Smuel Iosef Agnon a fost primul cetatean israelian care a primit un Premiu Nobel. In 1966 Agnon devenea laureatul Premiului Nobel pentru Literatura,, iar de atunci alti 11 israelieni au primit Nobelul pentru pace, economie si chimie. Agnon a primit de doua ori Premiul Bialik pentru literatura in 1934 si 1950, iar in 1954 si 1958 castiga Premiul Israel pentru literatura, fiind considerat astazi de critici ca unul dintre cei mai importanti si influenti autori israelieni. Inca din timpul vietii se bucura de o atat de mare popularitate incat atunci cand s-a plans ca zgomotul masinilor nu il lasa sa lucreze municipalitatea a gasit o solutie originala. Nu doar ca a interzis circulatia masinilor pe strada unde locuia Agnon, dar a amplasat si un anunt: intrarea autovehiculelor interzisa, aici lucreaza un scriitor.
3. Aici se gasesc mai multe cladiri in stil Bauhaus decat in orice alta tara din lume.
4. Va place inghetata? Dar humusul? V-ati intrebat cumva ce gust ar avea cele doua impreuna? In Israel veti gasi raspunsul la aceasta ciudata intrebare pentru ca puteti cumpara inghetata racoritoare cu aroma de humus, o combinatie care cu siguranta este originala. Iar cei care au incercat-o spun ca daca iti place gastronomia Orientului Mijlociu va deveni repede unul dintre deserturile preferate.
5. Cand vine vorba de tehnologie Israelul este de departe centrul pasionatilor si dezvoltatorilor pentru Orientul Mijlociu: aici sunt inregistrate peste 3000 de companii hi-tech, majoritatea locuitorilor au un computer acasa (indiferent de varsta se pare ca noile tehnologii fascineaza pe aproape toata lumea), si cum atunci cand vine vorba de numarul antreprenorilor tara ocupa locul trei in lume multi dintre acestia sunt implicati in productie, cercetare si testare de noi inventii si gadget-uri. Nu intamplator primul soft antivirus era creat aici in... 1979.
6. Daca sindromul Stendhal este mult mai cunoscut, exista si un "sindrom Ierusalim", care apare adesea la cei care vin pentru prima oara in orasul considerat de multi drept centrul spiritual al lumii. Identificat pentru intaia oara de psihiatrul israelian Yair Bar El, sindromul Ierusalim ii face pe cei care stau in oras pentru cel putin o zi sa fie pur si simplu coplesiti, sufocati, apasati de impresiile initiale, ajungand sa se izoleze, sa sufere crize de anxietate si chiar panica, ajungand repede sa se simta cu totul schimbati, dominati de dorinta de a se dedica unui destin religios extraordinar. Unii dintre ei ajung chiar sa fie convinsi ca au un rol sacru, mesianic, dorind sa se dedice cu totul celorlalti, ajungand in cazurile mai severe sa practice ritualuri de purificare duse pana la extrem.
7. Bancnotele israeliene au trecuta valoarea si in alfabet Braille, pentru ca si persoanele cu deficiente de vedere sa le poata folosi cu usurinta. Nu este singura tara din lume ce foloseste astfel de marcaje, acestea putand fi intalnite si in Rusia, India, Canada, Mexic, etc.
8. Potrivit celor mai recente statistici cel mai popular nume in Israel este in prezent Noam, indiferent daca nou-nascutul este baietel sau fetita.
9. Desi are doar cu putin peste 270 de kilometri de coasta in Israel veti gasi nu mai putin de 137 de plaje.
Foto: britannica.com, time.com, israelnationalnews.com