2. Limbile oficiale folosite in aceasta republica insulara sunt franceza si creola haitiana.
3. In afara crestinismului romano-catolic incepand din 2003 voodoo a devenit o religie oficiala, decizie aparent controversata luata in timpul celui de al doilea mandat al presedintelui Jean-Bertrand Aristide, un personaj cu adversari si sustinatori cel putin la fel de inversunati. Multi dintre practicantii misterioasei religii traditionale imbina elemente de voodoo cu cele catolice sau din alte rituri.
4. Haiti a fost prima (si pana acum singura) natiune care a luat nastere in urma unei revolte a sclavilor. In 1791 izbucnea pe teritoriul viitoarei republici o ampla revolta a populatiei locale de culoare impotriva elitei albe, principala lor cerinta fiind abolirea sclaviei si dobandirea independentei. Haitienii aveau sa lupte in repetate randuri cu trupele franceze, britanice si spaniole, reusind nu doar ca in final sa castige, dar si ca pe 1 ianuarie 1804 sa intemeieze statul suveran Haiti, sub conducerea lui Jean Jacques Dessalines. A fost nu doar primul stat aparut dupa victoria unei revolte a sclavilor, dar si prima natiune independenta din America Latina.
5. Citadela Laferriere este si in prezent unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Haiti, devenind in timp un simbol istoric al tarii. Asezata pe coasta nordica a statului, in varful muntelui Bonnet a L'Eveque, Laferriere este o impresionanta fortareata de piatra, una dintre cele mai mari din Americi si inclusa din 1982 in Patrimoniul Mondial UNESCO. Pe locul al doilea in topul popularitatii se situeaza fosta resedinta a primului monarh, Henri I, cunoscut si ca Henri Christophe. Complexul arhitectural a fost terminat in anul 1813 si era centrul administrativ si locuinta regelui, purtand numele de palatul Sans-Souci.
6. Daca fotbalul ramane sportul national si cel mai iubit, in Haiti sunt foarte populare si jocurile de noroc (atat de mult incat se fac ceremonii voodoo pentru a aduce jucatorilor un plus de sansa sau pentru a afla numerele castigatoare la loterie) sau luptele de cocosi, care ii pot aduce teoretic castigatorului intr-o singura seara mai mult decat ar putea castiga intr-o luna de munca.
7. Nu putini sunt cei care isi castiga existenta din turism si activitati conexe, iar Haiti atrage in fiecare an vizitatori datorita plajelor sale, unele dintre cele mai frumoase din lume, cu nisipuri fine, vegetatie luxurianta si ape curate de un albastru rar intalnit. Daca iubiti natura veti gasi in Haiti nu mai putin de cinci parcuri nationale, cel mai popular fiind La Visite, cu peste 11 000 de hectare de paduri, dealuri, munti, locul perfect pentru excursii si drumetii in cursul carora veti putea descoperi Haiti dincolo de zvonuri si povesti.
8. Una dintre cele mai cunoscute insule din Haiti ramane Tortuga, candva unul dintre cele mai temute locuri de intalnire pentru piratii care strabateau marile, mentionata adesea in cartile, serialele si filmele despre acestia.
9. Haiti este in prezent una dintre cele mai sarace tari ale lumii, cu un nivel de trai foarte scazut, doi treimi dintre locuitori lucrand in agricultura, majoritatea practicand o agricultura de subzistenta care ii forteaza sa ramana sub pragul de saracie. Doar aproximativ 50 la suta dintre haitieni stiu sa scrie si sa citeasca. Cele mai importante exporturi sunt cafeaua, trestia de zahar, fructele de mango, orezul si lemnul. Cum in Haiti nu se gasesc zacaminte de petrol sau carbuni acestea trebuie importate.
10. Din 1804 si pana in 1915 Haiti a fost condus de peste 70 de dictatori diferiti. Iar din 1801 si pana astazi tara a avut nu mai putin de 23 de Constitutii, si in doua dintre ele Haiti era un imperiu.
Foto: nytimes.com, haiti.wikia.com