2. Cititorii din toata lumea ai revistei Pif Gadget puteau vedea la inceputul anilor '80 in paginile ei reclame la o noua si fascinanta inventie: MiniTel-ul. Un terminal care dupa standardele de astazi era masiv si greoi (desi parea inspirat de primele computere Macintosh), un MiniTel se cupla la linia telefonica si iti permitea sa trimiti mesaje, sa faci cumparaturi, sa rezervi bilete de tren, sa cauti diverse informatii, sa participi la concursuri sau sa te inscrii pe forumuri, un precursor al Internetului inainte de World Wide Web, o adevarata revolutie in comunicare la care cei din afara Frantei priveau cu invidie. Incepand din 1982 iti puteai cumpara un astfel de aparat, iar succesul a fost atat de mare incat a continuat sa fie produs pana in 2012, trei decenii de utilizare. Si chiar daca nu va mai atinge vreodata recordul de peste noua milioane de terminale disponibile potrivit statisticilor, din nostalgie sau obisnuinta, veti gasi peste 700 000 de MiniTel-uri inca in uz.
3. Franta ramane cea mai vizitata tara din lume, cu peste 80 de milioane de turisti care ajung aici anual, si aproximativ noua milioane dintre acestia ajung si la Luvru, care este de mai multi ani cel mai popular muzeu de pe planeta.
4. Dupa ce in 2011 in pian a ramas in Gara Montparnasse, dupa ce organizatorii unui concert au neglijat sa il ia, pianistii mai mult sau mai putin talentati care treceau pe acolo au cantat cateva clipe, minute sau chiar mai mult. Si cum in scurta vreme au inceput sa atraga tot mai multi curiosi oficialii (dupa ce au returnat pianul in cauza) s-au gandit ca nu este o idee deloc rea. Asa ca in aproximativ 100 de gari franceze veti putea gasi cate un pian daca vreti sa va exersati talentul sau sa va aduceti aminte de lectiile din copilarie sau adolescenta.
5. Devenita un simbol funest al Revolutiei Franceze, ghilotina a ramas intrumentul de executie pana la abolirea pedepsei cu moartea, in 1981. Asa ca nu a fost doar un capitol scurt al istoriei tarii, ci a fost folosita pana in 1977, cand a fost executat ultimul condamnat la moarte din Franta, Hamida Djandoubi (condamnat pentru crima). Desi in imaginarul colectivul numele este asociat medicului Joseph-Ignace Guillotin (1738-1814), caruia i se atribuie inventarea sinistrului instrument, prototipul a fost creatia lui Antoine Louis (1723-1792), chirurg, medic si secretar al Academiei Regale de Chirurgie. In fapt Guillotin era un opozant al pedepsei cu moartea si a cerut initial un instrument care sa faca executiile cat mai putin dureroase pentru condamnati, fara sa-si imagineze ca in final numele sau va intra in istorie in acest fel. Avea sa regrete pentru tot restul vietii ca s-a asociat unui asemenea proiect.
6. Cea mai longeviva persoana din istorie a fost Jeanne Calment, care s-a nascut pe 21 februarie 1875 si a murit pe 4 august 1997. A trait nu mai putin de 122 de ani si 164 de zile, cu decenii mai mult decat fiica si nepotul ei.
7. Chiar daca se fac multe glume despre armata franceza, care ar fi usor de infrant si ar capitula usor, in realitate pe parcursul ultimelor opt secole Franta a purtat 185 de batalii si a castigat nu mai putin de 132 dintre ele, proportional mai multe decat orice alt stat european. Iar prima armata care a folosit camuflajul asa cum este inteles astazi a fost tot cea franceza, in timpul Primului Razboi Mondial.
Foto: absfreepic.com, cambus.net, france.fr