Cu o populatie de aproximativ 500 000 de locuitori, Edinburgh este o destinatie turistica deosebit de populara, si potrivit estimarilor este vizitat in fiecare an de peste patru milioane de persoane.
Castelul Edinburgh, vechea fortareata construita chiar pe un vulcan (din fericire inactiv), a jucat un rol esential in istoria tarii si s-a dovedit aproape imposibil de cucerit. Inchisoare, simbol al puterii Scotiei, monument istoric si dupa cum suna legendele locale, castel bantuit, aici se gaseste si Piatra Destinului, deasupra careia au fost incoronati de-a lungul timpului monarhii scotieni si apoi cei englezi. A fost chiar luata ca prada de razboi in 1296 de Edward I-ul, fiind returnata Scotiei in 1996.
Piatra Destinului cea adevarata a fost la un moment dat inlocuita in secret cu o piatra falsa si dusa intr-un loc secret, cunoscut doar de cativa scotieni. Cel putin aceasta este o legenda foarte populara, desi nu exista documente istorice care sa o sustina.
O alta atractie a castelului este Mons Meg, un tun medieval urias pentru acele vremuri, datand din secolul XV, care tragea asupra inamicilor cu proiectile din piatra, ce puteau avea pana la 200 de kilograme. O arma inspaimantatoare a trecutului si o fascinanta atractie a prezentului.
Cei care au deja in rafturile bibliotecii volumele din Encyclopedia Britannica - daca nu au preferat o versiune electronica - stiu ca prima editie a fost tiparita chiar aici, in Edinburgh, sub forma a trei volume impresionante care au starnit atunci destule controverse, dar si elogii. Aparute intre 1768-1771, astazi acestea reprezinta o raritate bibliofila, chiar daca atunci nimeni nu si-ar fi imaginat impactul si importanta celebrei enciclopedii in spatiul anglofon si nu numai.
Celebra J.K. Rowling a scris o mare parte din primul volum al seriei Harry Potter intr-o cafenea din Edinburgh, The Elephant, si se pare ca orasul si imprejurimile i-ar fi inspirat anumite scene si personaje. Cu siguranta nici in Edinburgh nu lipsesc fanii Harry Potter, orice varsta ar avea ei.
Arthur Conan Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes, s-a nascut in Edinburgh.
Si o surpriza pentru cei care vor sa isi petreaca vacanta intr-un oras verde: Edinburgh are nu mai putin de 112 parcuri si gradini, dar si mai mult copaci pe cap de locuitor decat orice alt oras din Marea Britanie, avand si un nivel de poluare deosebit de scazut. Nu intamplator aproape 98 la suta dintre locuitori au declarat intr-un recent sondaj ca sunt multumiti si foarte multumiti de conditiile de viata din Edinburgh. Iar orasul a ocupat adesea prima pozitie in topul celor mai atractive orase britanice.
Orasul Edinburgh a fost primul care a avut propria brigada de pompieri voluntari, infiintata in 1703. Nu prea tarziu, pentru ca deja orasul fusese partial distrus de o serie de incendii.
Foto: visitscotland.com, archdaily.com