Candva un pod fragil, facut din lemn si franghii, pe care putea trece doar o caruta nu foarte grea, Podul O'Connell este astazi o atractie turistica foarte populara si un loc de intalnire pentru toata lumea. Inlocuita cu un pod din lemn in 1801, cand deja traficul crescuse parca de o zi la alta, structura va fi reconstruita in 1863, de aceasta data in piatra si beton, si rezista si astazi la fel de bine. Initial a purtat numele de Podul Carlisle. Este si singurul pod european patrat, lungime fiind practic egala cu latime, o ciudatenie arhitecturala foarte interesanta.
Printre absolventii prestigioasei universitati Trinity College s-au numarat celebritati literare ca Oscar Wilde, Bram Stoker sau Jonathan Swift.
Preferati natura, verdeata, relaxarea? Dublinul are cel mai mare parc din Europa, uriasul Phoenix Park, cu o suprafata de peste 700 de hectare, unde puteti vizita si gradina zoologica a capitalei Irlandei.
Catedrala St Patrick este un alt obiectiv ce nu trebuie ratat la o vizita in Dublin, nu doar pentru frumusetea sa arhitecturala, dar si pentru rorlul esential pe care l-a jucat in istoria tarii.
Candva aici se gasea si o statuie impresionanta a Reginei Victoria, dar a fost indepartata de pe soclu si in 1988 daruita orasului australian Sydney, ca un cadou pentru aniversarea a doua secole de la fondarea acestuia.
Pentru pasionatii de literatura cu siguranta ca orasul Dublin inseamna inainte de orice James Joyce. Dar si George Bernard Shaw, castigator al Premiului Nobel pentru Literatura in 1925, s-a nascut tot aici, in Dublin.
Acelasi George Bernard Shaw care a donat toate drepturile de autor pentru musicalul My Fair Lady (bazat pe piesa Pygmalion) catre National Gallery din Dublin, un sprijin financiar esential pentru cel mai important muzeu de arta al orasului. Generozitatea unui autor care dovedea astfel cat de important a fost acest loc mai ales in primii ani ai tineretii sale.
Dublinul este unul din cele sase Orase ale Literaturii UNESCO, alaturi de Edinburgh, Iowa City, Melbourne, Reykjavik si Norwich. Si in afara lui Joyce si Shaw o scurta lista i-ar include pe W.B. Yeats, Samuel Beckett, Seamus Heaney si altii.
Fanii U2 stiu foarte bine ca legendara trupa a inregistrat primele trei albume aici, in Dublin, la Windmill Lane Studios, si nu putini au fost cei care au lasat cate un mesaj sau un desen aici, transformand zidurile in adevarate expozitii de arta si devotiune.
Vreti sa mergeti intr-un pub din Dublin? Aveti de unde alege, pentru ca in acest oras sunt peste 650 de astfel de localuri (potrivit altor statistici s-a depasit deja cifra de 750), cel mai vechi, Brazen Head, datand din 1168. Sau cel putin asa spune traditia locala.
Si pentru cei care iubesc folclorul irlandez sau pur si simplu vor sa afle mai multe despre leprechauns si comorile lor cea mai buna destinatie este muzeul dedicat acestora, unic in lume.
Foto: ireland.com, thetig.com