Pana la 80 la suta din componentele unui automobil pot fi reciclate. De fapt, potrivit statisticile, masinile sunt produsul cel mai des reciclat la nivel mondial. Pe locul al doilea ar fi cutiile de aluminiu.
Simbolul verde pentru reciclare a fost creatia lui Gary Anderson, care in 1970 l-a inscris la un concurs de constientizare a necesitatii reciclarii, eveniment organizat de Corporation of America. A fost adoptat de toate tarile si este astazi folosit international.
Daca veti recicla o singura cutie de conserve din metal veti economisi suficienta energie pentru ca televizorul sa functioneze pana la trei ore.
Reciclarea unei banale sticle de plastic economiseste energia de care ar avea nevoie un bec de 60 de wati pentru a arde mai mult de doua ore si jumatate.
Iar un recipient de sticla de marime medie ce ajunge sa fie reciclat va ajuta sa economisiti suficient curent pentru ca un laptop obisnuit sa functioneze 15 - 20 de minute.
Pungile de plastic pe care le primim de la magazin se vor descompune in cel putin 500 de ani, probabil un mileniu.
Pentru mucurile de tigari este nevoie de 10 - 12 ani.
Potrivit estimarilor in lume se arunca in fiecare zi o cantitate de hartie si lemn suficienta pentru a incalzi 50 de milioane de locuinte pentru o perioada de pana la 20 de ani.
O cutie de bere sau suc are nevoie de 200 - 500 de ani pentru a se descompune. Dar o casoleta din plastic, folosita de regula pentru a pastra mancarea in frigider, va avea nevoie de pana la 50 000 de ani.
Daca va place inca sa cititi reviste si ziare tiparite, atunci trebuie sa stiti ca pentru o singura tona de hartie de ziar este nevoie de pana la 24 de arbori maturi. Din punct de vedere energetic si financiar este mai avantajos sa reciclam hartia si cartonul decat sa le producem din celuloza.
Sticla este suta la suta reciclabila si poate fi folosita din nou si din nou. Dar ce se stie mai putin este ca atunci cand este reciclata sticla va fi sortata in functie de culoare, pe care o va pastra si in viitoarea forma.
Cu toata cantitatea de hartie si lemn pe care o aruncam in fiecare an la nivel global am putea incalzi pana la 50 de milioane de locuinte pentru aproximativ 20 de ani.