Orasul are peste 120 000 de locuitori. Iar culorile sale traditionale sunt rosul si albul, iar blazonul infatiseaza doua turnuri si o corabie ajunsa in port.
Al treilea oras al Irlandei ca marime si importanta, fiind depasit de Dublin si Belfast.
A fost Capitala Europeana a Culturii in 2005.
Potrivit traditiei locale (orice asezare va avea legenda sa) fondatorul si protectorul orasului este nimeni altul decat Sf. Finbarr, sarbatorit pe 25 septembrie, care a fost candva si Episcop de Cork. Povestea spune ca acesta ar fi sosit aici in secolul al VII-lea, cand a pus piatra de temelie a unei manastiri chiar pe locul unde se ridica astazi catedrala ce ii poarta numele.
Orasul Cork are doua catedrale. St. Mary's Cathedral (romano-catolica) a fost terminata in 1808, in vreme ce St. Finbarre's, lacasul de cult protestant, a fost ridicata intre 1862 - 1879.
De altfel simbolul orasului (asa cum este general acceptat) ar fi chiar o biserica, ridicata pe locul unde altadata se gasea un lacas de cult medieval, edificiu masiv si in egala masura elegant, iar orice localnic va va ghida cu siguranta si cu oarecare mandrie spre "church of St. Anne". Un obiectiv pe care ar fi pacat sa il ratati la o vizita in Cork.
Puteti vizita aici un neobisnuit muzeu dedicat... untului. Gazduit intr-o veche cladire de la jumatatea veacului al XIX-lea, expozitia permanenta este o naratiune in imagini si documente a unei perioade in care acesta era principalul produs de export din Cork, ajungand inca de acum mai bine de un secol pana in India sau Australia. In egala masura este o prezentare a tehnologiei de productie si reclamelor care se foloseau atunci, dar si o istorie a vietii cotidiene si a felului in care aceasta industrie a influentat si dezvoltat asezarea. Inedit cu siguranta, dar se pare ca in ciuda ariditatii subiectului curatorii au stiut cum sa prezinte totul intr-o maniera atragatoare. Cel putin asa sustin atat localnicii, cat si vizitatorii veniti din alte parti.
Dar cu siguranta cei mai multi dintre turisti vor dori sa viziteze Castelul Blarney, vechea fortificatie care dainuie de mai multe secole, fiind distrusa, reconstruita si extinsa in repetate randuri, martor tacut al istoriei tinutului, dar si un emblematic obiectiv turistic vizitat in fiecare an de mii de curiosi.
Cei care iubesc animalele si natura vor alege apoi parcul de pe Insula Fota, Fota Wildlife Park, rezervatie naturala cu numeroase specii rare de arbori si arbusti, dar si o gradina zoologica cu zeci de animale, inclusiv exemplare exotice, un adevarat spectacol viu pentru cei mici si cei mari deopotriva.
Iubiti muzeele? Cork are destule, si fiecare interesant prin ceva. Galeria de Arta Crawford are in colectiile sale lucrari de arta din diverse perioade, si a fost candva, la jumatatea secolului XIX, o prestigioasa scoala de arta. Cei care vor sa afle mai multe despre istoria, stilul de viata, trecutul si identitatea orasului si regiunii au la dispozitie expozitiile permanente din Muzeul Municipal. Si sunt doar doua exemple, insa cele mai populare ca numar de vizitatori.
Nici iubitorii literaturii nu au fost uitati. In Cork este decernat anual (incepand din 2005) un premiu pentru cel mai bun volum de proza scurta, premiu ce poarta numele lui Frank O'Connor, important scriitor irlandez.
Foto: ireland-now.com, wikipedia.org,