In 1873 primul colonist care se stabilea aici era un anume John Glenn, ce avea sa devina un simbol al istoriei orasului. Ceva mai bine de un deceniu mai tarziu, prin 1884, Calgary se dezvoltase neasteptat de rapid, avea peste 4000 de locuitori - impresionant pentru regiune si epoca - si era oficial un oras.
Astazi Calgary este cel mai mare oras al provinciei Alberta.
In 2007 Forbes situa orasul in fruntea clasamentului celor mai curate orase din lume.
In 1998 a fost gazda celei de a XV-a editii a Jocurilor Olimpice de Iarna.
Pana la inceputul secolului trecut in Calgary se foloseau nume si nu numere pentru strazi, poate mai greu pentru cei obisnuiti cu sistemul american, si mai exista comunitati care folosesc ambele sisteme.
Aproximativ un sfert dintre locuitorii orasului Calgary s-au nascut in alta parte, iar numarul imigrantilor veniti de pretutindeni este impresionant. Aici se vorbesc peste 120 de limbi si dialecte.
Dar este si un oras verde (cu peste 7000 de hectare de parcuri si spatii verzi) si foarte bun pentru biciclisti, care au la dispozitie mai bine de 700 de kilometri de piste dedicate.
Nu ai voie sa arunci cu bulgari daca primarul nu a autorizat asta.
Printre cursurile optionale oferite de Universitatea din Calgary se numara si cel care te invata cum sa iti construiesti un... igloo.
Cel mai popular muzeu din Calgary este de departe Muzeul Glenbow, fondat de filantropul si colectionarul Eric Lafferty Harvie. Este o institutie moderna, cu o colectie mai mult decat impresionanta. In expozitiile permanente vizitatorii pot sa descopere lucrari de pictura, sculptura si grafica din secolul XIX pana in prezent (inclusiv numeroase peisaje), o sectiune de arta asiatica, una dintre cele mai importante colectii etnologica din lume (in principal America de Nord, dar si America de Sud, Africa sau Asia), arme si uniforme militare, minerale si ceramica, arta populara si unelte, pe langa o uriasa biblioteca.
In 1886 orasul a fost la un pas de distrugere dupa ce un puternic incendiu a transformat in cenusa 14 dintre cele mai importante cladiri, construite din lemn. Din fericire oficialii aveau sa le refaca intr-o maniera moderna (atunci) si au folosit piatra, chiar daca unii dintre locuitorii mai in varsta nu au fost de acord cu o schimbare radicala. Majoritatea vechilor cladiri, precum vechiul sediu al Primariei, pot fi admirate si astazi.
Foto: calgaryattractions.com, wikipedia.org,