2. Chiar daca orasul Beijing este adesea inclus pe lista celor mai poluate metropole din lume in ultimii ani s-au luat totusi masuri, mai mult sau mai putin inspirate, pentru a reduce nivelul noxelor si a incuraja cetatenii sa recicleze cat mai mult. Una dintre cele mai originale idei s-a pus in practica la sistemul de metrou din oras, unde poti folosi cateva sticle de plastic pentru a-ti plati calatoria. Implementat mai mult ca un experiment, s-a dovedit un relativ succes.
3. Orasul Interzis ramane unul dintre cele mai mari, frumoase si vizitate ansambluri arhitecturale din lume. De peste trei ori mai mare decat Luvrul, cu o suprafata ce depaseste 720 000 metri patrati, Palatul are nu mai putin de 980 de cladiri, peste 90 de curti si mai bine de 8700 de incaperi, si pretutindeni veti intalni statui ce infatiseaza animale mitologice precum dragonii sau pasarile phoenix pentru a aduce imparatului si nobililor prosperitate, longevitate si noroc. Se estimeaza ca peste un milion de muncitori au ridicat din 1406 pana in 1420 complexul, renovat si infrumusetat ulterior, si nu mai putin de 24 de imparati ai Chinei au locuit aici, ultimul abdicand in 1912. In prezent doar aproximativ 60 la suta din ansamblu este deschis pentru vizite, restul fiind in conservare si renovare.
4. Orasul are doi flori "oficiale": trandafirul chinezesc, viguros si plin de culoare, capabil sa reziste decenii daca este bine ingrijit si delicata crizantema, eleganta si potrivita pentru orice aranjamente pretentioase si pentru orice gusturi. Le veti intalni adesea pe suveniruri, in piese de artizanat sau in lucrari ale artistilor amatori locali.
5. Cel mai des intalnit nume de familie din Beijing este potrivit statisticilor Wang (nu tocmai surprinzator tinand cont ca exista putin peste 100 de nume de familie in China) "impartit" de peste 11 la suta dintre locuitori.
6. Din cauza aglomeratiei - cel mai grav blocaj de circulatie a durat nu ore, ci cateva zile - este adesea foarte dificil sa te misti prin Beijing, mai ales prin centru, asa ca nu putini sunt cei care au ales sa mearga pe bicicleta, si in scurta vreme oficialii au amenajat numeroase piste pentru biciclisti, spatii de depozitare si toti locuitorii sunt incurajati sa adopte cat mai des un astfel de mijloc ecologic de transport.
7. In Piata Tiananmen din Beijing puteti vedea un alt obiectiv turistic privit adesea cu surprindere de occidentali, un urias portret al lui Mao Zedong. Cu dimensiuni impresionante - 6 pe 4,6 metri - si pictat in culori vii (e adevarat ca imaginea lui Mao este cunoscuta in America si Europa mai curand datorita lui Andy Warhol) este creatia lui Ge Xiaoguang, portretist si peisagist nascut in 1953. In fiecare an pictorul trebuie sa refaca lucrarea, improspatand culorile si refacand micile defecte aparute din cauza poluarii si a ploilor. Si face acest lucru din 1971, de cand avea doar 18 ani. Si nu a fost singurul portret urias realizat de acesta, dar este de departe cel mai cunoscut.
Foto: timeoutbeijing.com,