2. Oricat ar parea de ciudat astazi, Doyle ajunsese in scurta vreme sa il deteste pe faimosul sau personaj, legendarul detectiv Sherlock Holmes, si nu a ezitat ca in cele din urma sa il ucida intr-o povestire, satul sa ii puna in umbra orice altceva ar fi scris. Va dura ani buni pana cand presiunea admiratorilor sai - si nu in ultimul rand ratiunile financiare - sa il determine sa reia aventurile lui Sherlock Holmes. Cu un succes chiar mai mare decat la inceputuri.
3. Pasionat de inventii, istoria stiintei si descoperiri, scriitorul a fost unul dintre martorii entuziasti ai aparitiei primelor automobile pe drumurile britanice, si avea sa fie unul dintre cei dintai posesori ai noilor creatii care ii socasera pe cei mai multi. In stilul sau non-conformist si plin de curaj, Sir Arthur Conan Doyle nu doar ca a cumparat un automobil pe care a si invatat sa il conduca, dar in 1911 participa si la un raliu international, Prince Henry Tour, o alta premiera pentru care prea putini si-ar fi gasit indrazneala necesara.
4. In ciuda interesului pentru stiinta si tehnica, Doyle avea sa isi socheze unii dintre admiratori datorita fascinatiei pentru parapsihologie, spiritism (in care credea fara rezerve, contactand numerosi mediumi cunoscuti in acea vreme) si obsesiei pentru fenomene si fiinte supranaturale. A sustinut conferinte, a scris si publicat numeroase articole ce aparau si promovau practicile spiritismului, si chiar daca uneori era ridiculizat pentru asta nu a renuntat la convingerile sale. A fost si un prieten al lui Harry Houdini.
5. O lumea disparuta, romanul publicat de Arthur Conan Doyle in 1912, a fost nu doar un succes de public si de critica, dar a readus in atentia cititorilor universul dinozaurilor (desi cercetarile in domeniu erau abia la inceput) si i-a facut neasteptat de populari. Ceea ce fusese un subiect destinat exclusiv oamenilor de stiinta a devenit repede o tema foarte ceruta si iubita, si putem spune ca poate peste decenii un film ca Jurassic Park nu ar fi fost realizat daca nu ar fi aparut cartea lui Doyle.
6. Printre prietenii sai apropiati se numarau alti autori celebri ai epocii precum Bram Stoker, Robert Louis Stevenson sau J.M. Barrie, impreuna cu care Doyle a jucat cricket in aceeasi echipa. Acelasi Barrie care a ramas in istoria literaturii pentru copii cu Peter Pan si care ar fi fost nu doar un prieten, dar si un mare admirator al creatorului celebrului detectiv Sherlock Holmes.
7. Departe de el gandul unei cariere literare, cel putin la inceput. Arthur Conan Doyle ar fi fost fericit sa fie un reputat medic specialist, mai exact un oftalmolog, insa cabinetul deschis de el la Londra a dat un rasunator faliment in scurta vreme. Nimeni nu i-a trecut pragul, in buna masura pentru ca existau numerosi alti specialisti mult mai cunoscuti.
Foto: wikipedia.org,