2. De altfel Vivaldi avea sa sufere toata viata de crize de astm, adesea foarte puternice, si nu era ceva neobisnuit sa isi piarda vocea sau sa simta ameteli care ii ingrijorau pe cei apropiati.
3. J.S. Bach se numara printre admiratorii lui Vivaldi.
4. Avea sa fie mai bine de trei decenii profesor, dirijor si compozitor la Pio Ospedale della Pieta, un camin pentru fetele orfane. Din fericire cladirea se mai pastreaza si astazi, un adevarat magnet pentru turistii care ii iubesc muzica si incearca sa ii redescopere viata si sa il inteleaga mai bine. Se ocupa de corul orfelinatului, se implica in toate chestiunile administrative, si chiar in perioadele in care calatorea prin Europa pentru Vivaldi acest loc putea fi numit "acasa".
5. Un anume Nicolas Chedeville nu a ezitat dupa 1730 sa profite de notorietatea lui Vivaldi. El insusi un muzician lipsit de notorietate, Chedeville a reusit sa vanda unele dintre compozitiile sale, pentru bani buni, prezentandu-le ca o serie inedita a lui Antonio Vivaldi. Chiar una dintre ele, "Il Pastor Fido", avea sa devina marele succes al lui Chedeville, dar in buna masura a contat initial faptul ca toti credeau ca este vorba de muzica lui Vivaldi.
6. Vivaldi ar fi putut sa ramana preot catolic, si a fost de altfel cunoscut sub numele de "il Prete Rosso" (Preotul Rosu). Acest nume nu avea vreo misterioasa semnificatie, ci pur si simplu Vivaldi avea parul roscat. Avea sa aleaga muzica, si chiar daca formal a ramas preot pana la sfarsitul vietii a preferat sa compuna si sa cante. Insa atat educatia religioasa cat si dragostea pentru Biserica s-au pastrat si aveau sa ii inspire si nu in mica masura sa ii influenteze compozitiile. Alti biografi cred insa ca frecventa crizelor de astm a fost motivul pentru care Vivaldi a fost nevoit sa renunte la perspectiva unei vieti de preot.
7. Contemporanii sai isi aminteau ulterior ca muzicianul era cu adevarat pasionat de munca sa si de compozitie in general, dar era si o persoana ingamfata, laudaroasa si adesea egoista. Daca muzica sa era foarte iubita atunci nu acelasi lucru se putea spune despre omul Vivaldi.
8. Desi in timpul vietii s-a bucurat de sprijinul si aprecierea printilor si regilor vremii, dar si de o imensa popularitate, in 1741 Antonio Vivaldi a murit sarac, dupa ce fusese nevoit sa isi vanda multe dintre partituri pentru a se intretine. Era considerat demodat si pentru multa vreme publicul avea sa il uite.
9. Daca potrivit muzicologilor Vivaldi a compus peste 800 de lucrari este posibil ca numarul acestora sa fie chiar mai mare. O parte dintre compozitiile sale aveau sa fie redescoperite la multa vreme dupa moartea muzicianului, care pentru un timp fusese pur si simplu uitat, si este posibil ca si alte partituri sa se gaseasca in arhive si colectii. Sau ca unele dintre cele atribuite altor muzicieni din epoca sa ii apartina de fapt lui Vivaldi. Interesant este ca si in timpul vietii Vivaldi nu a dus lipsa de critici, dar acestia ii reprosau (adesea violent) tocmai maniera inedita in care isi scria muzica. Cum din cele aproape 100 de opere, de exemplu, s-au mai pastrat doar 22 poate ca cele lipsa vor fi regasite candva.