Ciocolata cu lapte a fost creatia lui Daniel Peter (1836-1919), un ciocolatier elvetian care ar fi fost, potrivit traditiei, primul care a reusit sa gaseasca reteta pentru indragita specialitate, in 1875. Dupa nenumarate incercari si teste, a gasit solutia si a devenit asociatul unui anume Henri Nestle, iar produsul a intrat pe piata. In 1879 cei doi aveau sa fondeze compania Nestle.
Cartile de joc erau cunoscute in Persia si India inca din secolul XII, si s-ar putea sa fie chiar mai vechi. Atunci un pachet avea 48 de carti si nu 52 ca astazi.
Foto: delcampe.net
Chinezii au folosit primii bancnotele in perioada Dinastiei Tang (618-907), tarile europene preluand modelul secole mai tarziu. Interesant este ca mai tarziu, confruntata cu o puternica inflatie, China a interzis folosirea bancnotelor in 1455 si le va adopta din nou peste sute de ani.
Cel mai vechi hotel din lume este in Japonia. Hotelul Nishiyama Onsen Keiunkan din Yamanashi a fost deschis in anul 705, iar pana acum a fost administrat de 52 de generatii ale aceleiasi familii.
Cea dintai sonerie similara celor de astazi a fost creatia inventatorului scotian William Murdoch, care a montat in locuinta sa din Birmingham in 1817 mai multe modele, una dintre ele fiind actionata cu ajutorul unui sistem de tevi cu aer comprimat. O versiune electrica a aparut in 1831, fiind inventia lui Joseph Henry.
Palatul Buckingham din Londra are 775 de incaperi.
Cel mai jucat boardgame din toate timpurile ramane celebrul Monopoly, disponibil in mai multe versiuni.
Foto: wikipedia.org
Prima versiune a bicicletei de astazi a fost inventata la inceputul secolului XIX de Karl Drais, care a creat asa-numita Laufmaschine (masina de alergat) ce va fi cunoscuta mai tarziu si ca "velociped". Ideea a prins foarte repede - chiar daca aceste prime modele nu aveau pedale - dar cum era considerata prea periculoasa pentru pietoni, in scurta vreme a fost interzisa in Germania, Marea Britanie si SUA. Asa ca bicicleta a intrat in "ilegalitate" pret de mai multe decenii.
Saxofonul a fost inventat in 1846 de Adolphe Sax, un muzician belgian, cunoscut in epoca pentru instrumentele sale muzicale, multe dintre ele surprinzatoare.
Prima carte de telefoane din lume a aparut pe 21 februarie 1878 in New Haven, Connecticut, SUA. Era doar o singura pagina din carton, cu numai 50 de abonati, majoritatea magazine si companii.
Primele pliculete de ceai occidentale au aparut in magazine in 1904, dupa ce inventia fusese brevetata cu un an inainte. Ideea a fost inspirata de cele folosite in China, in Dinastiei Tang (618-907), mici plicuri patrate din hartie care pastrau ceaiul proaspat mai mult timp. Principalul promotor al noii inventii a fost un anume Thomas Sullivan din New York, cunoscut comerciant de ceai si cafea, primul care a intuit potentialul comercial al plicului de ceai. Daca la inceput clientii erau sfatuiti sa scoata ceaiul din pliculete, in scurta vreme au inceput sa fie puse in apa fierbinte cu tot cu ambalaj.