Stephen Hawking, fizician englez, fascinat de originea universului, este considerat unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani. S-a nascut la Oxford, pe 8 ianuarie 1942, in ziua in care se comemorau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei. La 20 de ani obtine titlul de doctor in fizica, iar apoi devine profesor al Universitatii din Cambridge.
La 21 de ani afla ca sufera de scleroza laterala amiotrofica, o boala progresiva ce duce la paralizie. La vremea aceea, medicii ii mai dadeau cativa ani de trait, dar Hawking nu cedeaza, luptand cu boala. Initial, i-au fost afectate functiile locomotorii, urmand apoi ca dupa o complicatie medicala sa-si piarda definitiv capacitatea de a vorbi. In tot acest timp creierul nu a fost afectat, savantul fiind doar captiv propriului trup.
Stephen Hawking se exprima si isi redacteaza lucrarile cu ajutorul unui computer, ce initial era comandat de o interfata tip joystick. Paralizia a ajuns sa fie atat de severa, permitandu-i acum doar sa-si miste capul si globul ocular. Cu toate acestea, prin detectarea miscarilor cu ajutorul unui computer, Stephen Hawking poate in continuare sa interactioneze cu cei din jur, prin intermediul unui sintetizator de voce.
Activitatea sa stiintifica vizeaza in principal cosmologia teoretica, relativitatea si mecanica cuantica. A avansat teorii supra gaurilor negre, explicand faptul ca acestea sunt formatiuni ce sufera un proces de evaporare, pierzand particule si implicit masa, printr-un proces numit radiata Hawking, revolutionand astfel cercetarile in acest domeniu.
A devenit un fenomen cunoscut si recunoscut la nivel mondial in momentul in care a popularizat stiinta prin carti pentru nespecialisti. Cel mai mare succes, din punct de vedere editorial, a fost cartea A Brief History of Time publicata in 1988 (tradusa in limba romana sub titlul Scurta istorie a timpului). Lucrarea a devenit un bestseller, fiind vanduta in mai mult de 10 milioane de exemplare in 20 de ani.
Scurta istorie a timpului explica cum s-a ajuns la teoria Bing Bang si ridica intrebari legate de nasterea universului, reversibilitatea timpului, finitul sau infinitul. Acesta lucrare l-a adus in centrul atentiei. In ciuda dificultatilor de exprimare, Stephen Hawking este cunoscut si datorita prelegilor si comunicarilor libere pe care le-a tinut de nenumarate ori in fata publicului. Pe langa Scurta istorie a timpului, Stephen Hawking a mai publicat si Teoria Universala, Visul lui Einstein și alte eseuri, O mai scurta istorie a timpului, George si Big Benul, coautor Lucy Hawking, carte SF pentru copii.
Iulie 2015
A.I.
editor artline.ro