Stendhal, pe numele sau adevarat Henri-Marie Beyle, scriitor francez, s-a nascut la Grenoble, pe data de 23 ianuarie 1783. Se crede ca Stendhal si-a ales pseudonimul literar ca un omagiu adus lui Johann Joachim Winckelmann, fondatorul arheologiei moderne, nascut in localitatea Stendal, Saxonia-Anhalt (Germania).
In 1796 Stendhal intra la Scoala Centrala din Grenoble, iar in anul 1799 a plecat la Paris ca sa se inscrie la Scoala Politehnica, dar nu s-a prezentat la examen. Intre 1800 si 1801 participa la Compania din Italia ca sublocotenent in al Saselea Regiment de dragoni. Perioadele de studiu, mondenitatea si calatoriile au alternat cu participarea scriitorului la diverse campanii ale lui Napoleon, ca functionar in administratia de razboi. In 1814 a pleacat in Italia si s-a stabilit la Milano, unde a inceput sa scrie. In aceasta perioada scrie mai multe opere legate de Italia: "Istoria picturii in Italia" (Histoire de la peinture en Italie), "Roma, Neapole si Florenta" (Rome, Naples et Florence), adoptand pseudonimul Stendhal.
In 1821, acuzat fiind de simpatie fata de carbonari - influenta sensibila in nuvela Vanina Vanini - Stendhal este expulzat din Milano. Reintors la Paris, Stendhal incepe sa frecventeze saloanele literare, isi infiinteaza propriul cenaclu si il ia ca discipol pe Prosper Merimee. In 1822 a publicat volumul "Despre dragoste", un eseu asupra pasiunilor, iar in 1823 "Racine si Shakespeare", un manifest romantic. In anul urmator a publicat articole despre muzica si pictura in "Le Journal de Paris", iar in august 1827 publica primul sau roman numit "Armance", o noua editie din "Roma, Neapole si Florenta" si nuvela "Vanina Vanini".
In anul 1830 a publicat romanul "Rosu si Negru" (Le rouge et le Noir) care a devenit mai tarziu capodopera sa. Un an mai tarziu a fost numit consul al Frantei la Civita-Vecchia, in Statele Pontificale. In 1839 termina romanul Manastirea din Parma, cea de-a doua capodopera a sa.
A.I.
editor artline.ro