Pisicile din York: pe acoperisuri sau cosuri de fum, pe marginea balconului din fier forjat sau la un colt de strada, in orasul englez este deja o traditie seculara sa instalezi ici si colo cat o statuie infatisand o gratioasa felina, in marime naturala. Poate ca celor din York le plac pur si simplu foarte mult pisicile. Poate ca primele doua pisici din metal, aparute undeva la inceputul veacului trecut, erau mai putin opere de arta si mai mult un talisman delicat pentru noroc. Desi malitiosii sustin si astazi ca erau pur si simplu puse acolo ca sa sperie soarecii. Ideea a deveni traditie in anii '80, cand arhitectul Tom Adams i-a cerut sculptorului Jonathan Newdick sa produca o serie de sculpturi de pisici. Dupa ce au fost instalate primele creatii feline ideea a prins, si in prezent sunt 22 de astfel de lucrari, au aparut chiar si harti turistice cu locurile unde se gasesc, si ceea ce parea o gluma a devenit deja o traditie. Si o carte de vizita. Pisiceasca.
Charlie Chaplin in vacanta: cand celebrul actor a ajuns pentru prima oara in linistita asezare irlandeza Waterville era deja o celebritate. Cum si de ce a venit aici pentru intaia data, in 1959, este greu de spus, dar Chaplin s-a simtit suficient de bine in Irlanda cat sa revina pentru mai bine de un deceniu, in fiecare an, si sa devina o prezenta obisnuita pe strazile din Waterville. Localnicii, initial intimidati de actorul pe care il stiau doar din filme, l-au adoptat in scurta vreme cu entuziasm si il asteptau de fiecare data cu emotie. Iar Chaplin insusi se povesteste ca era foarte amabil, plin de umor si extrem de politicos, raspunzand de fiecare data la salut, mergand la restaurantele din zona si, de la an la an, parea tot mai... irlandez. Si chiar daca nu a interpretat vreodata un personaj irlandez, localnicii aveau sa instaleze in centrul orasul o statuie a celebrului personaj, cu melonul, mustata, bastonul si hainele mult prea largi. Si cei care ajung aici pot sa participe si la festivalului de film Charlie Chaplin, organizat in fiecare an.
Cumil din Bratislava: pe jumatate iesit dintr-un canal, purtand casca de protectie ca orice muncitor serios, cu un zambet pe chipul rotofei, Cumil poate fi un muncitor de bronz ce a iesit din adancurile orasului sa arunce o privire in jur. Eventual sa ii salute pe turistii si localnicii care deja s-au obisnuit cu bizara statuie de bronz, instalata aici in 1997. Inedita si amuzanta, incercand sa schimbe ambianta inca marcata de arhitectura secolului trecut, se poate spune ca a devenit deja o celebritate.
Regele Puck si regina sa: numele pare ca se refera la vreun monarh uitat din istoria vechii Irlande, o figura legendara, un erou care a luptat pentru poporul sau in vremurile tulburi de odinioara. Numai ca statui din Killorglin, Irlanda, este un tap din bronz, ce poarta intre coarne o frumoasa coroana. In fapt statuia este un omagiu adus celui mai vechi festival al tarii (atestat din secolul XVII) “Puck Fair”. In fiecare an, pe 10 august, unul dintre tapii crescuti in mica localitate este ales ca rege al orasului pentru trei zile, inainte sa revina la viata lui obisnuita. Si nu are o coroana si un titlu nobiliar, ci si o regina, Regina lui Puck, de obicei cea mai frumoasa tanara din Killorglin. Potrivit unei legende locale, era in vremea lui Oliver Cromwell, cand trupele engleze marsaluiau spre asezare. Pe drum au speriat un palc de capre, iar unul dintre tapi a fugit pana in sat, iar locuitorii si-au dat seama ca este ceva in neregula. Poate fi doar o poveste frumoasa, fireste. Dar in fiecare an Regele Puck isi priveste supusii de pe soclul sau.
Robert Pershing Wadlow, greu de ignorat: Uriasul din Illinois, Gigantul din Alton, cel mai inalt om din istorie, Robert Wadlow le-a auzit pe toate in decursul scurtei sale vieti (a murit la 22 de ani). O celebritate locala in oraselul Alton din Illinois, Wadlow a atins inaltimea record de 2.72 metri, cu o greutate de aproape 200 de kilograme, iar silueta lui stranie si longilina era ceva obisnuit pe strazile localitatii in anii 30 ai secolului trecut. O anomalie a glandei pituitare il transformase, fara voia sa, intr-o ciudatenie, o aparitie bizara, dar in ciuda problemelor de sanatate era o persoana vesela, plina de viata si bucurandu-se de fiecare zi. Statuia in marime naturala, ridicata langa Muzeul de Istorie si Arta din Alton, a fost ridicata in 1986, la aproape jumatate de secol de la moarte lui Wadlow, sansa unica de a a-l vedea pe cel mai inalt om din lume.
Bosco, primarul canin: un impresionant bust din bronz, instalat in fata oficiului postal din Sunol, California, infatisand un frumos labrador negru, ar putea parea la prima vedere doar un monument putin iesit din comun. Poate celor din Sunol pur si simplu le plac foarte mult cainii. Poate aici sunt mai multe asociatii de protectie a animalelor sau crescatori pasionati de labradori. Povestea lui Bosco este chiar mai stranie. Bosco Ramos, animalul de companie al familiei Stillman, a fost pentru o vreme... primar. Primarul din Sunol. Si nu doar ca a fost ales, dar a reusit sa invinga doi contracandidati cat se poate de umani. E adevarat, era doar o functie onorifica, dar Bosco s-a achitat de insarcinare in felul sau din 1981, cand a fost “ales” pana in 1994, cand devenise nu doar mascota locului, dar si de departe cel mai popular locuitor din Sunol. Statuia in marime naturala a fost montata in 2008, si a ajuns un obiectiv turistic foarte popular. Si cea mai buna dovada ca uneori umorul electoral, fie si pentru un post onorific, merge destul de departe.
A.L.
Februarie 2016