Casa Sotheby's din New York prezinta in data de 17 aprilie a.c., pentru prima data dupa aproape o jumatate de secol, o licitatie de statuete Art Deco, incluzand cateva piese realizate de artistul de origine romana Demetre Chiparus.
Este vorba de o impresionanta colectie de 42 de statuete din fildes si bronz, realizate de artisti precum Chiparus, Johann Philipp Ferdinand Preiss (1882-1943), Otto Poertzel (1876-1963), Claire J.R. Colinet (1882-1940) sau Bruno Zach (1891-1935).
Preturile estimate pentru lucrarile artistului de origine romana sunt situate intre 150.000- 1.000.000 dolari.
Colectia a fost adunata cu migala de un cuplu de pasionati, care a inceput sa cumpere statuete in anii '80, din galeriile londoneze si pariziene.
Atrasi atat de inceputurile Art Deco, cat si de perioada "moderna" a genului, din anii '30, cei doi colectionari s-au mutat in anii '90 la Paris, cautand piese cat mai bine realizate si mai variate. Printre artistii preferati s-a aflat Demitre Chiparus, dar intuitia colectionarilor i-a facut sa aleaga si lucrarile altor artisti, pentru o colectie cat mai echilibrata si reprezentativa.
Este primul lot de gen oferit de Sotheby's in ultimele decenii, si de departe cel mai interesant si valoros, din punct de vedere artistic si financiar, iar licitatia vine pe fondul unei cresteri spectaculoase a interesului cumparatorilor pentru Art Deco.
Demetre H. Chiparus a fost unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati sculptori ai perioadei interbelice, un maestru al Art Deco, fiind puternic influentat si de arta egipteana. Cele mai importante lucrari au fost statuetele Art Deco, infatisand dansatoare exotice si balerine intalnite la Ballet Russe sau in saloanele pariziene.
Artistul s-a nascut in 1886 in Romania, plecand in Franta inainte de primul razboi mondial. Studiaza in Italia si la Ecole des Beaux Arts din Paris, iar in 1914 participa pentru prima oara la Salonul oficial, cu deosebit succes.
Parisul era cel mai important centru cultural in perioada interbelica, iar stilul Art Deco era deosebit de popular atat in Europa cat si in SUA.
Chiparus s-a impus in scurt timp ca unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai acestui nou curent. A realizat cele mai importante dintre operele sale in perioada 1914-1933.
Sculptorul incerca mereu sa isi surprinda modelul in miscare, in timpul dansului, acordand o deosebita atentiei liniilor trupului si in special vestimentatiei elegante si siluetei longiline. Chiparus era atat de minutios incat chiar si mainile statuetelor erau perfect realizate, cu un nivel de detaliu remarcabil.
Demetre Chiparus a murit in 1947. Astazi lucrarile sale sunt foarte greu de gasit la licitatiile internationale, fiind foarte valoroase si apreciate, existand numeroase copii si chiar falsuri, unele foarte bine realizate.