Foros este un sat de o simplitate si frumusete covarsitoare, la 45 km vest de orasul Ialta din Crimeea. Zestrea naturala reprezinta fara dubii unul dintre principalele sale atuuri. Pe ambele parti localitatea este strajuita de munti cu inaltimi reduse dar cu aspect golas, iar in fata se deschide Marea Neagra. Dupa apus, toate se pierd in benza si iese in prim plan biserica Invierii lui Hristos, cunoscuta mai cu semana ca biserica Foros.
Lacasul de cult sta pe o stanca de 427 de metri, asemanandu-se din aceasta perspectiva cu manastirea atonita Simonopetra si poate, putin si cu cele din complexul Meteora.
Cel care a ctitorit-o a fost A.G.Kuznetsov, un comerciant local de ceaiuri. Biserica a fost ridicata in semn de gratitudine fata de Dumnezeu, in anul 1892, dupa o intamplare in care tarul Alexandru al III-lea a scapat cu viata.
Cu patru ani mai devreme, pe cand se intorcea din Crimeea la St. Petersburg impreuna cu familia, tarul Alexandru al III-lea a fost implicat intr-un accident feroviar major. Cea mai mare parte a trenului a deraiat, insa compartimentul in care se afla familia acestuia a ramas ca prin minune pe sine.
Biserica a fost proiectata de arhitectul N. M. Chagin in stilul bisericilor moscovite, cu mai multe turle avand acoperis in forma de ceapa. Mozaicurile au fost realizate de faimosul Antonio Salviatti, adus special din Italia pentru executarea acestei lucrari, iar interiorul a fost pictat de trei maestri, de asemenea cunoscuti: K. Makovetsky, A. Kozukhin si N. Sverchkov.
Sapte ani dupa revolutia din 1917, biserica a fost inchisa iar slujitorul sau deportat in Siberia. Au urmat cei mai grei ani ai existentei de pana atunci. Lacasul a fost vandalizat si transformat intr-un snack-bar pentru turisti, pana in anul 1969 cand a fost abandonat. Reformele lui Gorbaciov din 1992 au inapoiat biserica comunitatii, iar dupa ample restaurari a fost posibila, in sfarsit, oficierea serviciilor divine.
Daca vizitati statiunea balneara Foros, nu ratati palatul Kuznetsova (sec. XIX) si parcul bogat care acopera aproximativ 70 de hectare. Imensa gradina cuprinde sase lacuri si numeroase exemplare de arbusti exotici, precum: pinul de Alep, mosmonul, leandrul, palmierul, cedrul de Liban sau chiparosul portughez. Palatul Kuznetsova, construit in anul 1889 de arhitectul Bilinga, se gaseste in zona de coasta a parcului si este un monument reprezentativ pentru clasicismul rus.
Sursa foto
I. C.
editor artline.ro