V-ati saturat doar sa rasfoiti enciclopedii care ilustreaza primele etape ale vietuitoarelor pe Pamant? Daca raspunsul este afirmativ si locuiti in Capitala tarii, atunci nu va ramane decat sa dati o fuga pana la ... statia de metrou Politehnica. Cei mai multi dintre bucurestenii care tranziteaza acest loc nu stiu ca au privilegiul sa paseasca pe scoici si moluste care populau oceanele inainte sa existe forme superioare de viata. Nici conducerea Metrorex nu a luat seama pentru o vreme la importanta fosilelor din pavajul peroanelor.
Fauna marina de la Politehnica se afla in perfecta stare de conservare si este constituita din organisme disparute definitiv la sfarsitul cretacicului superior, au afirmat in presa surse din cadrul Universitatii Bucuresti. Formele de viata inghetate in timp au varsta cuprinsa intre 65 de milioane de ani si 180 de milioane de ani, lucru care transforma statia de metrou intr-un adevarat sit paleontologic.
Va intrebati de ce nu s-a stiut pana acum? Statia de metrou Politehnica inaugurata in timpul regimului comunist, in anul 1983, a fost placata cu marmura extrasa de la Rosia, din muntii Apuseni, constructorii fiind atrasi de culoarea materialului. La prelucrare, acestia nu au stiut ca fiecare bucata contine in sectiune elemente ale unor vechi fosile de scoici numite "vaccinites" si "hippurites".
Dupa ce vor fi consultati specialistii de la Universitatea Bucuresti, Metrorex intentioneaza sa valorifice potentialul statiei Politehnica. Conducerea institutiei doreste sa informeze calatorii prin montarea de panouri educative, plasme pe care sa ruleze fosile in 3D si prin montarea catorva vitrine cu exponate pe peron.
In imagine: un exemplu de marmura cu fosile
Sursa foto
I. C.