Festivalul va debuta cu un concert de muzica baroc la Biserica Romano-Catolica din Santana, in 5 august a.c., ora 11.30.
Turistii aradeni si de pretutindeni vor putea audia un concert de muzica baroc sustinut de Cvartetul `Ziridava" la Biserica Romano-Catolica si vor avea prilejul sa faca o incursiune in trecutul localitatii, vizitand expozitia de istorie de la Centrul Multicultural Santana (cladirea fostului Gimnaziu).
Programul concertului cuprinde J.S. Bach: Aria, Badineria, Ave Maria, G.F. Handel: Largo, A. Corelli: Kanon, Giga, Badineria, A. Vivaldi: Anotimpurile : primavara, partea a III-a, W.A. Mozart: Mica Serenada, partea I, Diverimento Re, partea a III-a, L. Bocherini: Menuet, J. Massnet: Meditation, F. Schubert: Ave Maria.
Evenimentul este prilejuit de sarbatoarea Kirchweich a germanilor romano-catolici, sarbatoare ce se desfasoara la Santana in fiecare vara. Ca si in Banat, dar si alte zone din Comitatul Arad, in secolul al XVIII-lea, austriecii au colonizat aici svabi, fiind infiintat astfel satul Sfanta Ana, actualul oras Santana.
In anul 1748, printr-un decret al imparatesei Maria-Tereza, localitatea a fost inaltata la rangul de `targ". Dupa anul 1751 se zidea o biserica romano-catolica si se deschidea un gimnaziu in cladirea ce gazduieste azi Centrul Multicultural.
Biserica romano-catolica Sf. Ana, de proportii monumentale, reconstruita in anul 1868 dupa un incendiu, a fost cladita dupa modelul catedralelor romanice, avand trei nave. Langa biserica se gaseste cladirea denumita `Urbarial-Haus", resedinta administratiei domeniale, folosita pana la revolutia de la 1848 pentru perceperea si depozitarea produselor provenite din renta feudala.