Azi are loc deschiderea Festivalului International de la Cannes. EVZ va tine la curent cu noutatile.
Cea de-a 59-a editie a Festivalului de film de la Cannes se deschide astazi cu una dintre cele mai asteptate productii ale anului: ecranizarea "Codul lui Da Vinci", realizata dupa bestsellerul lui Dan Brown.
Pelicula, regizata de Ron Howard, laureat cu Oscar pentru filmul "O minte sclipitoare", ii are in distributie pe Tom Hanks, Audrey Tautou si Jean Reno. In Festivalul de la Cannes, ce se va desfasura pana pe 28 mai, participa anul acesta 55 de filme din 30 de tari, dintre care 48 de pelicule vor fi vizionate in premiera mondiala.
Pentru sectiunea Palme d''Or concureaza 19 regizori, printre care Pedro Almodovar, cu filmul "Volver", Nanni Moretti, cu "Il Caimano", sau Aki Kaurismoki, cu "Lights of the Suburb".
Filme cu tineri si femei
Selectia de anul acesta a filmelor ofera o perspectiva optimista asupra lumii."Viziunea cineastilor este combativa, generoasa si intotdeauna lucida", a spus Thierry Fremaux, directorul artistic al festivalului."Daca, anul trecut, subiectele filmelor s-au axat mai mult pe ideea de paternitate, anul acesta se simte un reviriment in ceea ce priveste povestea unor tineri: un film despre o tanara regina"Marie-Antoinette", altul despre un tanar cineast care-i contrariaza pe cei mai in varsta: Jasmine Trinca in "Cad''man", a adaugat Fremaux pentru AFP.
Printre filmele cu tenta istorica se numara: "Le vent se leve", de Ken Loach, "Summer Palace", de Lou Ye, "Buenos Aires 1977", de Adrian Caetano. Dragostea si femeile sunt subiecte preferate de cineasti, dar in filmele regizorilor Aki Kaurismaki, Rachid Bouchareb sau Nicole Garcia apare un puternic spirit masculin.
Printre peliculele care au castigat de-a lungul timpului Palme D''Or se numara "Taxi driver", de Martin Scorsese (1976), "Pulp fiction", de Quentin Tarantino (1994), "Underground", de Emir Kusturica (1995), "Pianistul", de Roman Polanski (2002).
Luxul va atinge cote maxime la Cannes, de la covorul rosu pana la petrecerile private, de unde nu vor lipsi rochiile semnate de designeri consacrati sau pantofii din ultimele colectii. Make-up artistul Dana Argesan va face parte si anul acesta din echipa de stilisti care vor schimba look-ul celebritatilor la Festivalul de la Cannes, dupa ce in 2005 a lucrat, la acelasi eveniment, cu mai multe staruri internationale. Inainte de a defila pe covorul rosu, toate vedetele vor fi machiate de profesionistii de la L’Oreal Paris, care este si in acest an prezent la Cannes, ca make-up artist oficial al festivalului. (Raluca Moisa)
In festival au fost selectionate trei filme romanesti: "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", de Catalin Mitulescu, "A fost sau n-a fost?", de Corneliu Porumboiu, si "California Dreaming", de Cristian Nemescu. Primul lungmetraj regizat de Catalin Mitulescu, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", ce va concura cu alte peste 20 de lungmetraje, este singura pelicula romaneasca admisa in competitia de anul acesta, la sectiunea castigata in 2005 de Cristi Puiu,"Un Certain Regard". Celelalte doua filme romanesti vor fi prezentate in afara competitiei, in cadrul sectiunii "Quinzaines des realisateurs".
Palme d''or
Printre filmele din competitie se numara:
"Volver" de Pedro Almodovar (2h 01min)
"Red road" de Andrea Arnold (1er film) (1h 40min)
"La Raison du plus faible" de Lucas Belvaux (1h 30min)
"Indigenes" de Rachid Bouchareb (1h 50min)
"Iklimler" de Nuri Bilge Ceylan (1h 37min)
"Cronica de una fuga" d''Israel Adrian Caetano (1h 55min)
"Marie-Antoinette" de Sofia Coppola (2h 03min)
"Juventude em marcha" de Pedro Costa (2h 20min)
"Le Labyrinthe de Pan" de Guillermo del Toro (1h 50min)
Un Certain Regard
"Paris je t''aime" (2h), film colectiv realizat de 20 de regizori
"Bled number one" de Rabah Ameur-Za•meuche (1h 40min)
"Il regista di matrimoni" de Marco Bellochio (1h 40min)
"Ten canoes" de Rolf De Heer (1h 30min)
"La tourneuse de pages" de Denis Dercourt (1h 25min)
"La Californie" de Jacques Fieschi (1h 47min)
"Suburban mayhem" de Paul Goldman (1h 35min)
"Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" de Catalin Mitulescu (1h 45min)
"Serambi" de Garin Nugroho (1h 10min)
Quinzaine des Realisateurs
22 lungmetraje in afara competitiei:
Film de deschidere: "Codul lui Da Vinci" de Ron Howard (2h 32min)
Film de inchidere: "Transylvania" de Tony Gatlif (2h)
Jurii (selectiv)
Jungmetraje
Wong Kar Wai este primul presedinte chinez, la lungmetraje, din istoria Festivalului de la Cannes. Din jurii mai fac parte alte nume celebre: Monica Bellucci, actrita (Italia), Lucrecia Martel, regizoare (Argentina) Tim Roth - regizor, actor (Anglia)
Scurtmetraje
Andre Konchalovsky, presedinte la scurtmetraje, regizor (Rusia)
Sandrine Bonnaire, actrita (Franta)
Un Certain Regard
Monte Hellman, presedinte la sectiunea"Un Certain Regard", regizor, producator (SUA)
Marjane Satrapi - desenator (Iran)
Laura Winters - jurnalist (SUA)
Maurizio Cabona - jurnalist (Italia)
Jean-Pierre Lavoignat - jurnalist (Franta)