Comuna Starchiojd este situata in extremitatea nord-estica a judetului Prahova, la 55 km de municipiul Ploiesti si la 25 km de cel mai apropiat oras, Valenii de Munte. Nu este o destinatie consacrata, insa tocmai linistea de care se bucura aici la poalele Carpatilor iti hraneste sufletul. Daca la peisajele rapitoare adaugam sutele de ani de istorie, legendele, traditiile, si in cele din urma monumentele istorice, vom avea o imagine completa a satului romanesc.
Cu privire la aparitia asezarii nimeni nu a putut sa se lamureasca, insusi numele de origine slava ("star"- batran) indicand o vechime considerabila. Legenda spune ca demult, pe vatra asezarii de pe valea vecina, Batrani, ar fi trait doi mosnegi care i-au inzestrat pe fii lor cu mosii pe Valea Chiojdului. Cel mare a creat satul Chiojdu Mare, cel mic satul Chiojdul Mic, fiica lor Ana a luat in stapanire Valea Anei, adica satul actual, iar cealalata satul Chiojdeanca.
Pe teritoriul Starchiojdului au fost descoperite urme ale unor asezari dacice din sec. II - III si VI d. Hr., iar pe teritoriul satului Batrani urme din perioada de sinteza daco-romana.
Locuitorii pastreaza si astazi ceva din stilul de viata arhaic, muncesc pamantul la vremea cuvenita, folosesc metode si unelte traditionale, aduc lemne cu caruta de la padure si cresc animale pentru hrana si pentru produse pe care le desfac la targ.
Primul loc spre care trebuie sa va indreptati este biserica de lemn "Sf. Nicolae Vechi", de pe strada Unirii. Din pacate, monumentul construit in secolul al XVIII-lea a trebuit sa fie recladit din pricina unui incendiu. Pictura constituie un unicat prin modul ei artistic, documentar si iconografic. Ceea ce capteaza atentia este chipul straniu al Sf. Hristofor, cu cap de oaie, ce se afla pe peretele nordic al naosului.
Al doilea obiectiv, tot inchinat Domnului, este biserica de lemn "Cuvioasa Paraschiva" sau biserica Garbeasca. Monumentul construit in anul 1780 de mosnenii satului prezinta elemente de mare valoare: forma de nava, acoperis fara turla, sindrila, ferestrele mici, si cel mai important, un brau impletit tot din lemn care desparte simbolic cerul de pamant.
Ca si pe Valea Teleajenului, cultura prunului are o traditie de secole, si se reflecta in tuica de renume prin care taranii isi vor manifesta, probabil, ospitalitatea fata de dumneavoastra. Din Starchiojd poti ajunge pe jos in satul Rotarea, de unde se poate urca pe Piatra Rotarii. Aici se cunosteau odinioara urmele unor adaposturi construite impotriva populatiilor migratoare.
I. C.