De-a lungul existentei sale Stara Zagora a purtat mai multe nume, in vremea Imperiului Roman, de exemplu, asezarea fiind cunoscuta sub numele de Augusta Traiana, un omagiu adus legendarului Traian. Se va mai numi mai tarziu Irinopolis, apoi Boruy, va fi cunoscut sub numele bizantin de Vereya si mai tarziu, sub stapanire otomana, devenea Eski Zara. In tot acest timp se va dezvolta si se va extinde, capatand numele sub care este cunoscut astazi in 1870. Nu este genul de asezare agitata, plina de zgomot si mereu in miscare, este un loc relativ linistit, unde veti avea ce vizita sau va puteti pur si simplu plimba pe strazile din Stara Zagora, incercand sa ii descoperiti si sa va familiarizati cu specificul locului.
Ce puteti vizita in Stara Zagora
O vizita in Stara Zagora ar trebui sa inceapa cu Muzeul Regional de Istorie, cel mai bun loc daca vreti sa descoperiti in expozitia intinsa pe patru etaje artefacte, documente, fotografii, reproduceri si piese originale, arta si decoratiuni, numismatica si sculpturi antice in piatra. Cu o bogata sectiune dedicata perioadei romane, muzeul din Stara Zagora are si spatii ample dedicate perioadei otomane din istoria orasului, perioadei medievale sau deceniilor in care Bulgaria a luptat pentru a-si castiga independenta. Exponatele sunt nu doar variate dar si inteligent si modern prezentate.
Puteti merge mai departe in perioada romana cu o vizita la ce a ramas din impresionantul Forum. Din fericire si-a pastrat in buna masura arhitectura originala.
Astazi mai pot fi vazute o parte din ziduri, poarta dinspre apus, amfiteatrul care putea primi pana la 1400 de spectatori si unde aveau loc spectacole, lupte de gladiatori, diverse evenimente.
Astazi amfiteatrul este inca folosit pentru a gazdui spectacole si festivaluri diverse, dar si recitaluri de opera. Poate la fel de tentant este si muzeul dedicat culturii neolitice din regiune, la mica distanta de centrul orasului, cu unelte, machete, arta preistorica si arme.
O surpriza este si vechea moschee din oras, astazi un muzeu al religiilor. In acest loc cercetatorii au descoperit unelte si obiecte de cult vechi de peste 12 000 de ani, mult mai tarziu, in perioada medievala, aici gasindu-se atat o biserica, dar si un cimitir, pentru ca mai tarziu sub stapanirea otomana lacasul de cult sa devina o moschee, astazi minutios restaurata. Si cei care vor altceva pot vizita si Muzeul Berii din fabrica de bere locala, una dintre cele mai mari din Bulgaria, unde vor afla mai multe despre complicatul proces de productie, dar vor putea si gusta bauturile locale.
Stara Zagora este si un oras cu multe spatii verzi, asa ca va puteti relaxa in parcurile de aici, cum ar fi Parcul Ayazmoto, cu un teatru in aer liber, spatii de promenada, zone unde puteti face sport, o mica gradina zoologica si peste 150 de specii de plante exotice, o placuta surpriza. Foarte populara este gradina zoologica a orasului cu peste peste 80 de specii de animale din toata lumea, un loc pe gustul intregii familii, nu doar pentru varietate dar si pentru ca este un loc modern si plin de dinamism.
Mai puteti vizita Casa Memoriala Geo Milev (poet si jurnalist bulgar, a trait intre 1895-1925), galeria de arta cu peste 4000 de lucrari in colectie (majoritatea semnate, fireste, de artisti bulgari), puteti admira frumoasa cladire a Operei, construita in 1925 sau puteti vedea masivul si impresionantul complex statuar din Parcul Balgarsko Opalchenie dedicat celor care au aparat orasul in 1877 impotriva fortelor otomane, un monument cu adevarat memorabil. Nu lipsesc restaurantele si barurile, iar zona centrala a asezarii este gandita ca un spatiu destinat relaxarii si promenadei.
foto: http://bgglobe.net, travelbulgaria.news, bulgariatravel.org