1. Nascut pe 26 iulie 1928 intr-o familie respectabila si destul de instarita din Bronx, New York, viitorul regizor parea destinat unei vieti linistite, conventionale, ca functionar sau, cine stie, mic intreprinzator. Din pacate pentru sotii Kubrick micul Stanley, desi pasionat mai ales in ultimii ani de liceu de literatura, fotografie si mai ales cinematografie, a avut rezultate scolare mediocre, renuntand repede la ideea de colegiu.
Autoportret Stanley Kubrick cu Leica III
https://ro.wikipedia.org/wiki/Stanley_Kubrick#/media/File:KubrickForLook.jpg
Stanley Kubrick, photographer; - LOOK Magazine Collection, Library of Congress
A inceput in schimb sa lucreze inca de la varsta de 16 ani ca fotograf pentru revista Look, unde avea sa publice mii de imagini. Pentru Kubrick, dupa cum marturisea mai tarziu, a fost cea mai buna scoala posibila, pentru ca s-a familiarizat cu trucurile si secretele fotografiei, dar a putut in calatoriile sale sa descopere si America. Mai mult, obisnuia sa spuna, decat am invatat in toti anii de liceu.
2. Inainte sa descopere fotografia si mai tarziu filmul isi dorea sa devina baterist de jazz.
3. Debuteaza in cinema la 23 de ani, in 1951, cu un documentar de 16 minute despre boxerul Walter Cartier, intitulat Day of the Fight. Kubrick a fost regizor, a realizat montajul, sunetul si imaginea primei sale pelicule, cumparate de RKO, si va renunta la promitatoarea cariera de fotograf pentru regia de film.
4. Dupa cateva pelicule in stil noir si un surprinzator Paths of Glory, din 1957, se bucura de prima sansa uriasa dupa ce Kirk Douglas, actorul principal si producatorul filmului Spartacus, il alege pe Kubrick dupa plecarea lui Anthony Mann. Cu un buget de peste 12 milioane dolari – enorm pentru acea epoca – mii de figuranti, decoruri costisitoare si numeroase celebritati, a fost marele test pentru un cineast aflat practic la inceput. Test pe care Stanley Kubrick l-a trecut in maniera proprie.
5. 2001: A Space Odissey – a fost o alta pelicula din filmografia sa considerata initial un costisitor esec, o nebunie deja standard pentru Kubrick, o farsa cu un buget generos. Chiar studiourile MGM au incercat sa retraga filmul din cinematografe, dar din fericire decizia a fost amanata, apoi s-a renuntat la idee. Arthur C. Clarke povestea mai tarziu ca, mai in gluma, mai in serios, Kubrick se gandise chiar sa cumpere o polita de asigurare, in caz ca pana la difuzarea filmului aveau sa fie descoperite forme de viata extraterestre. Filmul, considerat astazi o capodopera, avea sa fie nominalizat la 13 Premii Oscar, dar va castiga unul singur, pentru cele mai bune efecte vizuale.
6. Era o persoana dificila si un regizor exigent, care impunea o adevarata dictatura pe platou, fara sa fie impresionat de celebritatea actorilor sau de tensiunile cu echipa tehnica. La filmarile pentru Spartacus, dupa plecarea primului regizor, Anthony Mann, a intrat repede in conflict cu Russell Metty, responsabil cu imaginea peliculei. A colaborat excelent cu Malcolm McDowell la iconicul A Clockwork Orange, parea ca sunt cu adevarat prieteni, si totusi dupa incheierea filmarilor nu l-a mai cautat niciodata pe actor, spre nedumerirea amuzata a acestuia. O exceptie a fost autorul Arthur C. Clarke, unul dintre rarii colaboratori cu care regizorul a ramas prieten.
7. Nici colaborarea cu celebrul scriitor Stephen King nu a fost lipsita de incidente. Kubrick a ecranizat in 1980 intr-o maniera profund personala romanul The Shining (1977), King declarandu-se inca de atunci nemultumit de rezultat, si acuzandu-l in mai multe interviuri pe regizor ca a denaturat si alterat ideea centrala a cartii. Privit astazi ca unul dintre titlurile de referinta pentru Kubrick si, in ciuda adversitatii lui Stephen King, una dintre cele mai bune ecranizari inspirate de romanele sale, The Shining i-a polarizat pe fani si critici. Unii au laudat abordarea inedita, altii l-au considerat un esec.
Tensiunile dintre Kubrick si King au continuat sa creasca, pe masura pe scriitorul ataca in interviuri versiunea regizorului. Intr-un final Kubrick l-a amenintat pe scriitor cu un proces. Nu au mai colaborat niciodata.
8. Era un mare iubitor al animalelor, si cel mai mult ii placeau pisicile si cainii golden retriever, rasa preferata, de care se atasa repede si pe care ii considera membrii ai familiei. Cand lucra la Full Metal Jacket o mica neatentie a dus la moartea accidentala a catorva iepuri de camp. Kubrick a fost atat de marcat incat nu doar ca a refuzat sa mai filmeze pentru tot restul zilei – ceea ce parea absurd pentru cei care il cunosteau – dar a fost la un pas de a-i concedia pe vinovatii din echipa de productie.
9. Stanley Kubrick era un perfectionist maniacal, ducand adesea totul la absurd. Cand a filmat Eyes Wide Shut pentru o scena de cateva secunde, in care Tom Cruise pur si simplu intra pe o usa, Kubrick a tras 95 de duble. Atmosfera a fost atat de epuizanta si tensionata incat mai tarziu actorul povestea ca atunci s-a si imbolnavit de ulcer. Totul a durat 15 luni, peste 400 de zile, dar cum atat Tom Cruise cat si Nicole Kidman semnasera contracte ce ii obligau sa ramana pana la final, a continuat sa lucreze alaturi de Kubrick la ceea ce se va dovedi ultimul sau proiect, lansat postum.
10. La fel ca multi alti regizori celebri a fost primit si evaluat cu neasteptata ostilitate de criticii vremii, si unele dintre peliculele sale, astazi considerate clasice, au fost practic desfiintate la prima difuzare. Si nu a castigat niciodata un Premiu Oscar pentru regie.
11. Se temea de zborul cu avionul. Nu ii placea sa isi vada filmele si nici nu discuta despre ele pe platou, dincolo de instructiunile esentiale. Iar cel mai bun film era, in opinia lui Kubrick, The Godfather.
12. Printre adeptii teoriilor conspirationiste Stanley Kubrick este unul dintre “suspectii de serviciu” cand vine vorba de trucarea aselenizarilor. Ideea este simpla – oamenii nu ar fi ajuns niciodata pe Luna, totul a fost un fals, iar filmele aduse de echipajele Apollo 11 si 12 sunt trucaje regizate si turnate de Stanley Kubrick, care ar fi fost fie santajat de guvernul american si NASA, fie foarte bine platit (in functie de sursa). O poveste care cu siguranta l-a amuzat pe Kubrick. Insa doar o poveste.
A.L.
Martie 2016