Stanley Kubrick (1928 – 1999) regizor, scenarist si producator de film american, castigator al premiului Oscar, a fost renumit prin grija cu care isi alegea subiectele, metoda lenta de a lucra, varietatea de genuri pe care le-a abordat (de la science-fiction la horror sau film de razboi) si perfectionismul sau.
Este de asemenea recunoscut ca unul dintre cei mai inovativi si influenti regizori de film din istoria cinematografica. Filmele sale, marcate de prezenta unor elemente de suprarealism sau expresionism, au influentat regizori importanti, precum Steven Spielberg, Martin Scorsese, James Cameron sau Quentin Tarantino.
Nascut pe 26 iulie 1928 in New York si avand bunici evrei de origine romana, Stanley Kubrick si-a inceput cariera ca fotograf al publicatiei Look. Day of The Fight (1951), un scurtmetraj documentar de 16 minute realizat pentru The March of Time, creatorul unor mini serii difuzate in salile de cinema, marcheaza debutul lui Kubrick in cinematografie.
Ajunge in atentia criticii o data cu filmul care i-a adus si prima nominalizare la Premiul BAFTA – Cararile gloriei / Paths of Glory (1957), bazat pe romanul cu acelasi nume al lui Humphrey Cobb, avandu-l in rolul principal pe Kirk Douglas. Au urmat cvadruplul castigator de Oscar Spartacus (1960), avandu-i ca protagonisti pe Kirk Douglas, Laurence Olivier si Peter Sellers si Lolita (1962), selectionat in Competitia Oficiala a Festivalului de Film de la Venetia. Kubrick avea sa dea lovitura cu Dr. Strangelove / Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964), un film anti-sistem, aparut intr-o perioada de maxima incordare a Razboiului Rece. Dr. Strangelove, cu Peter Sellers in rolul principal, ii aduce lui Kubrick Premiul Criticilor de Film din New York pentru Cel mai bun regizor, prima nominalizare la Premiul Oscar pentru Cea mai Buna Regie, precum si Premiul ONU la BAFTA 1965.
Science-fiction-ul vizionar pe muzica de Richard Strauss, Johan Strauss sau Aram Haciaturian Odiseea spatiala 2001 / 2001: A Space Odyssey (1968), este lungmetrajul care il va clasa pe Kubrick in randul celor mai mari regizori ai lumii. Lansat in 1968, filmul este considerat o capodopera cinematografica. Coloana sonora si efectele vizuale revolutionare, prezenta minima a dialogului, abordarea regizorala au dat o noua dimensiune genului SF, publicul asistand, pe parcursul celor 140 de minute, la un spectacol cinematografic hipnotic.
Pentru acest film, Stanley Kubrick avea sa castige un Premiu Oscar pentru Regie, precum si 3 premii BAFTA - pentru Cea mai Buna Coloana Sonora, Cea mai Buna Scenografie si Cea mai Buna Imagine.
Anarhistul Portocala mecanica / A Clockwork Orange, realizat in 1971, ecranizare dupa controversatul roman al lui Anthony Burgess, este, cu siguranta, cel mai Stanley Kubrick, fiind retras din circulatie in Marea Britanie timp de aproape 30 de ani, la initiativa regizorului, datorita criticilor foarte dure primite.
Filmul de epoca Barry Lyndon (1976), castigator a 4 Premii Oscar (mai multe decat oricare film regizat de Kubrick), a revolutionat perspectiva asupra imaginii de film, atunci cand Stanley Kubrick si directorul de imagine John Alcott au ales sa se foloseasca exclusiv de lumina naturala si de cea din cadru, pentru a reconstrui lumea de secol XVIII in care se petrece actiunea.
Horror-ul Stralucirea / The Shining (1980), adaptare dupa Stephen King cu Jack Nicholson in rolul principal, este unul dintre cele mai cunoscute filme semnate Stanley Kubrick, fiind cotat intre primele trei filme horror ale secolului trecut, ca influenta si notorietate – alaturi de Psycho (r. Alfred Hitchcock) si Exorcistul (r. William Friedkin). Alaturi de acelasi John Alcott, Kubrick a continuat sa inoveze limbajul cinematografic, folosind nou-inventatul Steadicam pentru a descrie traseele de fantoma ale tatalui Jack (Jack Nicholson), pe urmele membrilor propriei familii, prin hotelul bantuit Overlook.
Ultimele lungmetraje regizate de Kubrick sunt: Full Metal Jacket (1987) si Eyes Wide Shut (1999), cu Tom Cruise si Nicole Kidman in rolurile principale, cele ale unui cuplu burghez din America zilelor noastre, care porneste in căutarea propriei sexualitati – un film pe care Kubrick nu a mai apucat sa il vada pe marile ecrane.
Sursa foto: Wikipedia
D.T
editor artline.ro